Panel voditeljev o trajnostnem razvoju in umetni inteligenci

Predsednica republike je so-predsedovala 3. dialogu voditeljev z naslovom: »Nosilci sprememb: Uporaba znanosti, tehnologije, inovacij in podatkov za ukrepe preobrazbe.Foto: UPRS

Slovenija si dejavno prizadeva za vključujoč, etičen in zaupanja vreden pristop k umetni inteligenci

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je svoje aktivnosti na 78. zasedanju Generalne skupščine začela na otvoritvi Vrha o ciljih trajnostnega razvoja, v sklopu katerega je kot so-predsedujoča nastopila tudi na 3. dialogu voditeljev z naslovom: »Nosilci sprememb: Uporaba znanosti, tehnologije, inovacij in podatkov za ukrepe preobrazbe."

 

New York, 18. 9. 2023

Sporočila za javnost , Govori , Mednarodne aktivnosti

Predsednica je opravila dvostranska srečanja s predsednikoma Gane in Kazahstana ter predsedujočim 78. zasedanja Generalne skupščine OZN Dennisom Francisem. Neformalno pa je opravila pogovore še z nekaterimi drugimi svetovnimi voditelji, med drugim s predsednico Barbadosa Mio Mottley, ki je velika borka na področju iskanja trajnostnih ukrepov za soočanje s podnebnimi spremembami. Srečala se je tudi s slovaško predsednico Zuzano Caputovo, makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim, portugalskim predsednikom Marcelom Rebelo de Souso in hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem.

V pogovorih je predsednica države izpostavila, da je reforma OZN in Varnostnega sveta nujno potrebna, prav tako pa je Slovenija ena glavnih pobudnic imenovanja posebnega odposlanca OZN za vodo. Pobudi se je pridružilo že 150 držav.

Osrednji dogodek prvega dne pa je bilo so-predsedovanje dialogu voditeljev v dklopu Vrha o ciljih trajnostnega razvoja z naslovom: »Nosilci sprememb: Uporaba znanosti, tehnologije, inovacij in podatkov za ukrepe preobrazbe. "Slovenija si dejavno prizadeva za vključujoč, etičen, zaupanja vreden in na človekovih pravicah temelječ pristop k umetni inteligenci. Pozivamo pa k bolj proaktivnim politikam za vključitev več žensk v svet umetne inteligence," je ob tem poudarila vodja slovenske delegacije v New Yorku.

Ob koncu dneva pa se je udeležila tudi sprejema nemškega kanclerja Olafa Scholza. Slovenija in Nemčija sta trdni zaveznici znotraj Združenih narodov, svoje odlično dvostransko sodelovanje pa nadaljujeta tudi na gospodarskem in kulturnem področju. Slednje bo letos še posebej izpostavljeno, saj bo Slovenija častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma, ki se ga bo udeležila tudi predsednica Pirc Musar.