Sprejem za predstavnike slovenske skupnosti v New Yorku

Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Slovenija je vsebinsko in strokovno zelo dobro pripravljena za delo v Varnostnem svetu OZN

Udeležbo na 78. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov je predsednica republike Nataša Pirc Musar zaključila na sprejemu, ki ga je za diplomate in člane slovenske skupnosti priredilo slovensko veleposlaništvo v ZDA. Četrtek je bil sicer namenjen dvostranskim srečanjem, med drugim z generalnim sekretarjem OZN Antoniem Gutteresem in predsednikom Južne Koreje.

New York, 21. 9. 2023

Sporočila za javnost , Govori , Mednarodne aktivnosti

»V sedanjih geopolitičnih razmerah svet potrebuje ponovno zavezanost načelom Ustanovne listine Organizacije združenih narodov. Potrebna je celovita reforma Varnostnega sveta, da bo lahko bolje izpolnjeval svoje naloge, se pravočasno odzival na krize in preprečeval konflikte po svetu,« je na srečanju z generalnim sekretarjem Gutteresom izpostavila predsednica Pirc Musar.

Slovenija v zadnjem obdobju močno krepi sodelovanje z republiko Južno Korejo. Pred kratkim smo v Seulu uradno odprli veleposlaništvo, skupaj pa smo bili izvoljeni tudi v Varnostni svet, kot nestalni člani za obdobje 2024-2025. Zato je bila zelo dobrodošla informacija južnokorejskega predsednika, da bo tudi Južna Koreja odprla veleposlaništvo v Ljubljani. To bo še dodatno okrepilo sodelovanje med državama, tako na politični kot tudi gospodarski ravni. Predsednika sta sicer spregovorila tudi o sodelovanju na področju boja proti dezinformacijam in izmenjala poglede na potrebno reformo OZN.

Predsednica države pa je slovenske prioritete v času nestalnega članstva v Varnostnem svetu danes predstavila tudi predsednikoma Sierre Leone, Južnega Sudana in Mongolije.

Udeležbo na 78. zasedanju Generalne skupščine OZN je zaključila na sprejemu, ki ga je v slovenski cerkvi Sv. Cirila v New Yorku pripravilo veleposlaništvo v ZDA. V govoru se je zahvalila predstavnikom Stalne misije Republike Slovenije pri OZN za odlično opravljeno delo v tednu zasedanja na najvišji ravni ter ocenila, da je Slovenija vsebinsko in strokovno zelo dobro pripravljena na nestalno članstvo v Varnostnem svetu OZN.