glasovanje OZN

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je glasovanje spremljala v družbi svetovalcev. Foto: UPRS

Slovenija izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je izjemno zadovoljna ob izvolitvi Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu za obdobje 2024–2025. Prepričana je, da smo ta skupni zunanjepolitični cilj izpolnili s trdim delom in složnim sodelovanjem, države pa prepričali z načelno politiko, jasnimi stališči in pravimi prioritetami.

Ljubljana, 6. 6. 2023

Sporočila za javnost , Govori , Mednarodne aktivnosti

»Sloveniji je Organizacija združenih narodov – skupnost 193 držav sveta – z izvolitvijo zaupala odgovornost, da v Varnostnem svetu zastopa načela in cilje, s katerimi smo jih prepričali v času kampanje. Zaupanje moramo sprejeti ponižno in odločeni, da ga bomo upravičili. Vse nas čaka ogromno dela, da bo Slovenija vsem državam tega sveta, ki so jo podprle, in tudi tistim, ki je niso, dokazala, da je konstruktivna država članica. Takšna, ki verjame v vladavino mednarodnega prava, v mir in človekovo dostojanstvo,« poudarja predsednica republike.

Predsednica Pirc Musar ob uspešni kandidaturi izraža priznanje in hvaležnost Vladi, Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, diplomatkam in diplomatom ter ostalim, ki so vanjo vložili ogromno truda. Predsednica republike se bo svojih najboljših močeh in v okviru svojih pristojnosti še naprej trudila, da bo pripomogla k uspešnemu delu in ugledu naše države v tem pomembnem organu. Verjame, da bomo upravičili zaupanje in visoka pričakovanja mednarodne skupnosti.

Slovenija izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta