20240611 01348869

Predsednica se je udeležila rednega srečanja z veleposlaniki držav članic Evropske unije (EU HoMS). Foto: Daniel Novakovič / STA

Redno srečanje z veleposlaniki držav članic EU

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je udeležila srečanja z veleposlaniki držav članic Evropske unije (EU HoMS), ki ga je organiziralo veleposlaništvo Kraljevine Belgije (Slovenijo pokriva z Dunaja), trenutno predsedujoče Svetu EU. Udeleženci so spregovorili o aktualnih izzivih znotraj EU, procesu širitve, dotaknili pa so se tudi razmer na Bližnjem vzhodu.

Ljubljana, 11. 6. 2024

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Predsednica je uvodoma izrazila zadovoljstvo nad višjo volilno udeležbo v Republiki Sloveniji na nedeljski volitvah v Evropski parlament. Ob letošnjem praznovanju 20-letnice članstva Slovenije v EU se je predsednica Pirc Musar aktivno udeleževala številnih razprav, predvsem z mladimi, o prihodnosti EU. Vrhunec praznovanja pa je bilo srečanje predsednikov vseh sosednjih držav, 22. aprila 2024 na Brdu pri Kranju.

Slovenija ostaja zavezana zelenemu prehodu in skupnim ciljem Evropske unije za boj proti podnebnim spremembam ter doseganje ogljične nevtralnosti in učinkovite rabe virov do leta 2050. Predsednica pa je na srečanju ponovno izrazila tudi trdno zavezo Slovenije pri podpori čim hitrejše vključitve držav Zahodnega Balkana v EU.

Prav tako pa je predsednica republike ponovno podprla odločitev o priznanju palestinske države. Ob tem se zaveda, da je priznanje zgolj prvi korak na poti k dolgoročni rešitvi dveh držav. Rešitvi, ki bi morala zdržati v pravičnem in trajnem miru.