20230523 01239688

Priporočila s prvega Predsedničinega foruma, namenjenega področju zdravstva

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je Vlado Republike Slovenije in udeležence prvega Predsedničinega foruma, ki je bil namenjen področju zdravstva in je potekal 23. maja 2023 na Brdu pri Kranju, seznanila s ključnimi ugotovitvami in priporočili stroke, ki so bili predstavljeni na forumu oz. naknadno posredovani Uradu predsednice Republike Slovenije.

Predsedniška palača, Ljubljana, 21. 8. 2023

Sporočila za javnost

Področje zdravstva je eno temeljnih strateških področij, ki mu predsednica Republike Slovenije namenja posebno pozornost. Slovenija potrebuje celovito zdravstveno reformo, ki mora biti v iskanju dobrih rešitev za vse plod strpnega dialoga tako s stroko kot tudi civilno družbo. Kot prispevek k javni razpravi o prihodnosti zdravstva v Sloveniji je predsednica republike zato organizirala prvi predsedničin forum, namenjen področju zdravstva, na katerem je aktivno sodelovalo več kakor 50 strokovnjakov s tega področja.

Na forumu je bil sprejet dogovor, da bo Urad predsednice Republike Slovenije vladi sporočil ključne ugotovitve strokovnjakov o tem, kateri so nujni ukrepi na tem področju. Predsednica Nataša Pirc Musar ocenjuje, da lahko nastali dokument koristi pri nadaljevanju odgovornega dela v procesu izboljšanja zdravstvene oskrbe državljanov tako pri reševanju akutnih izzivov, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje, kot tudi pri pripravi in izvedbi celovite zdravstvene reforme.

Ob tem se predsednica republike zahvaljuje vsem zdravstvenim delavcem, ki so nesebično pomagali pri nedavnih katastrofalnih poplavah in poskrbeli za ustrezno zdravstveno oskrbo vseh, ki so jo potrebovali.