Prejemnik nagrade zlata čebela je dr. Slobodan Davidović iz Srbije

Foto: Bor Slana/STA

Prejemnik nagrade zlata čebela je dr. Slobodan Davidović iz Srbije

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano priredila slovesnost ob slavnostni podelitvi nagrade zlata čebela, najvišje državne nagrade na področju zaščite čebel ter prepoznavanja vloge čebel in drugih opraševalcev pri zagotavljanju prehranske varnosti, trajnostnega kmetijstva, ohranjanja narave, biotske raznovrstnosti in kulturne dediščine.

Predsedniška palača, 24. 5. 2023

Sporočila za javnost , Govori , Mednarodne aktivnosti

Predsednica Republike Slovenije je v slavnostnem govoru izrazila ponos nad dosežki in prispevkom Slovenije pri mednarodnih prizadevanjih za zaščito čebel in drugih opraševalcev, odkar je Generalna skupščina OZN na našo pobudo razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. Opraševalci so integralni del svetovne okoljske in prehranske agende, zato je po mnenju predsednice Pirc Musar bolj kot kdaj koli prej pomembno usklajeno mednarodno sodelovanje, tudi in predvsem zato, ker sta od prehranske in okoljske varnosti odvisna mednarodna stabilnost in mir. Predsednica republike je zato ponovno opozorila, da se je svetovni ekosistem znašel na kritični točki, razkorak med potrebami in ukrepi pa se veča, brez radikalne spremembe v našem odnosu do okolja pa je naša skupna prihodnost resno ogrožena. »Vemo, da so opraševalci najboljši kazalnik stanja okolja in da se nekatere njihove vrste skrb vzbujajoče redčijo. Prostoživeče čebele samotarke nimajo čebelarja, ki bi bdel nad njimi, in zato so njihovi habitati še bolj ogroženi. Več je treba vlagati v raziskave, kar je tudi motiv letošnje podelitve zlate čebele,« je dejala predsednica republike in posebej podčrtala vlogo slehernega posameznika pri zaščiti opraševalcev.

»Slovenija je zelena država in domovina največjega števila čebelarjev na prebivalca na svetu. Tudi zato imamo moralno dolžnost, da delimo svoje čebelarsko znanje in tehnologijo ter spodbujamo zaščito opraševalcev po svetu,« je dejala predsednica Pirc Musar in poudarila, da je nagrada zlata čebela eno od osrednjih orodij Slovenije pri ozaveščanju o pomenu opraševalcev in spodbujanju posebnih dosežkov na področju njihove zaščite.

Nagrado zlata čebela je prejel dr. Slobodan Davidović iz Srbije. Nagrado mu je vročila predsednica republike, ki je čestitala tudi drugima finalistoma izbora, dr. Fani Hatjina (Grčija) in dr. Pauju Enrici Serri Marinu (Španija).

Dr. Davidović je mladi raziskovalec in vodja projekta SERBHIWE, ki skrbi za inovativne strateške raziskave, ki jih nadgrajuje z genetskimi raziskavami o divjih čebelah in opraševalcih, ter podaja mejnike za pripravo ukrepov za preprečevanje zmanjšanja števila opraševalcev do leta 2030. Skupaj s člani projekta je analiziral genetsko raznovrstnost prostoživečih divjih čebeljih družin in pripravil načrt za analizo prostoživečih populacij, ki živijo v divjini brez človekovega posredovanja.

Na slovesnosti so nastopili mladi glasbeniki Tjaša Rauter, Peter Mandelj Mejač in Jakob Istenič iz Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter plesalki Eva in Katarina iz plesnega kluba Šinšin iz Kamnika.

Zbrane je nagovorila tudi Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, ki je tudi predsednica Odbora za podeljevanje nagrade zlata čebela.

Videoposnetek slovesnosti ob podelitvi nagrade zlata čebela