20240520 01341943

Foto: Katja Kodba/STA

Prejemnica nagrade zlata čebela je dobrodelna organizacija The Wheen Bee Foundation

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je udeležila slovesnosti ob svetovnem dnevu čebel in slavnostni podelitvi nagrade zlata čebela, najvišje državne nagrade na področju zaščite čebel ter prepoznavanja vloge čebel in drugih opraševalcev pri zagotavljanju prehranske varnosti, trajnostnega kmetijstva, ohranjanja narave, biotske raznovrstnosti in kulturne dediščine.

Grad Jable, Loka pri Mengšu, 20. 5. 2024

Sporočila za javnost , Govori

Predsednica Republike Slovenije je v slavnostnem govoru izrazila ponos nad dosežki in prispevkom Slovenije pri mednarodnih prizadevanjih za zaščito čebel in drugih opraševalcev, odkar je Generalna skupščina OZN na našo pobudo razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. "Svetovni dan čebel, ki ga že sedmič praznujemo na današnji dan, je zgodba o uspehu. Je najprej velika zgodba o uspehu slovenskega čebelarstva in slovenskih čebelarjev. Zahvala za pobudo za svetovni dan gre Čebelarski zvezi Slovenije," je poudarila.

Kot veliko zgodbo o uspehu je predsednica označila tudi nagrado zlata čebela, ki je bila tokrat podeljena četrtič. "Z mednarodno nagrado zlata čebela namreč širše ozaveščamo o pomenu čebel in opraševalcev in spodbujamo posebne dosežke na področju njihove zaščite," je dejala. Ob tej priložnosti je ponovno izpostavila tudi nujnost varovanja okolja in njegove biotske raznovrstnosti. Poudarila je, da so čebele in opraševalci danes sestavni del svetovne okoljske in prehranske agende, saj je kar 90 odstotkov razmnoževanja divjih rastlin in kar tri četrtine kmetijskih pridelkov namreč odvisnih prav od njihovega pridnega dela. "Naša prihodnost je tesno povezana s prihodnostjo čebel in drugih opraševalcev," je poudarila predsednica.

Letos je bila zlata čebela podeljena za dosežke na področju promocije čebel in drugih opraševalcev, prejela pa jo je avstralska dobrodelna organizacija Wheen Bee Foundation, ki promovira vlogo čebel za zagotavljanje prehranske varnosti. Nagrado je direktorici Wheen Bee Foundation Fioni Chambers vročila predsednica republike, ki je čestitala tudi drugemu finalistu, slovenski ITF, Ustanovi za krepitev človekove varnosti, ki jo je na današnji slovesnosti predstavljal direktor mag. Tomaž Lovrenčič.

Zbrane je nagovorila tudi Mateja Čalušić, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, ki je tudi predsednica Odbora za podeljevanje nagrade zlata čebela.