Predsednica republike je sprejela predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola.

Foto: Bor Slana/STA

Predsednica Republike Slovenije in predsednica Evropskega parlamenta skupaj pozvali k aktivni udeležbi na evropskih volitvah

Pred bližajočimi se volitvami v Evropski parlament je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar danes v Predsedniški palači sprejela predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola.

Predsedniška palača, 26. 3. 2024

Sporočila za javnost

Slovensko javno mnenje o Evropski uniji je zelo pozitivno, je uvodoma v pogovoru izpostavila predsednica Pirc Musar. Raziskave Eurobarometra izkazujejo veliko zaupanje ljudi v evropske teme, na primer podpori skupni valuti, enotnemu trgu in podobno. Državljani se zavedajo pomena Evropske unije in velika večina jih meni, da odločitve, ki se sprejemajo v Evropski uniji, vplivajo na tudi njihovo življenje in delo.

Predsednica Pirc Musar je povedala, da se bo tudi sama aktivno vključila v priprave na volitve. Že ob podpisu odloka o razpisu evropskih volitev 23. februarja je poudarila pomen aktivnega državljanstva in vse pozvala, da se vključijo v razprave in razmislijo o tem, kakšno Evropo si želijo. Državljane je opozorila tudi na nevarnost dezinformacijskih kampanj, ki se bodo po vsej verjetnosti v času do volitev okrepile in bodo preko družbenih medijev poskušale vplivati na volivce.

Predsednica Pirc Musar se bo v mesecih pred volitvam udeležila številnih pogovorov z državljani o Evropski uniji in ključnih temah, ki opredeljujejo našo skupno prihodnost. V organizaciji Urada predsednice in številnih inštitucij bo obiskovala srednje šole in fakultete ter druge ustanove. Predsednica je tudi pozdravila, da podobne aktivnosti načrtujejo in že izvajajo tudi drugi državni organi vključno z Vlado Republike Slovenije, saj bodo državljani le tako lahko informirano odločali o izboru poslank in poslancev, ki bodo zastopali njihove interese v Evropskem parlamentu.

Ob zaključku pogovorov sta predsednica Republike Slovenije Pirc Musar in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola za javnost skupaj posneli krajše sporočilo.

Ogledate si ga lahko spodaj.

Poziv predsednice repubike in predsednice Evropskega parlamenta na EU volitve

Roberta Metsola: "9. junija bodo državljanke in državljani Slovenije volili svojih 9 poslancev v Evropski parlament. V rokah volivcev je odločitev, v katero smer bosta šli Slovenija in Evropa v naslednjih petih letih. Pojdite na volitve! Sicer bodo namesto vas odločali drugi. Ne dopustite tega."

Nataša Pirc Musar: "Trdno verjamem, da v Sloveniji živimo bolje zaradi članstva v Evropski uniji. Pojdite torej na volitve in oblikujte Evropo prihodnosti."