Podpis odloka o razpisu EU volitev

Evropske volitve bodo v nedeljo, 9. junija 2024.Foto: Daniel Novakovič / STA

Predsednica republike podpisala odlok o razpisu evropskih volitev

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes podpisala odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament.

Ljubljana, 23. 2. 2024

Sporočila za javnost , Govori

S podpisom odloka o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament se tudi uradno pričenjajo aktivnosti za izvedbo letošnjih evropskih volitev. Skladno s podpisanim odlokom bodo volilna opravila začela teči 11. marca 2024, volitve pa bodo v nedeljo, 9. junija 2024.

»Moramo se pogovarjati o tem, kakšno Evropo si želimo in kako se bomo soočali z izzivi pred nami. Poučite se o Evropski uniji, mislite Evropo in pojdite volit,« je ob razpisu volitev pozvala predsednica republike.

Priprave na volitve letos sovpadajo s praznovanjem 20. obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo. »To je tudi priložnost za oceno pomena našega članstva v Evropski uniji. Prepričana sem, da v Sloveniji tudi zaradi članstva v EU živimo bolje,« še poudarja predsednica Pirc Musar, ki bo v naslednjih mesecih aktivno pozivala k udeležbi na volitvah. Ekipa Urada predsednice Republike Slovenije bo v sodelovanju z drugimi institucijami pripravila pogovore z državljani o Evropski uniji in ključnih temah, ki opredeljujejo našo skupno prihodnost. Predsednica bo obiskovala srednje šole, fakultete ter druge ustanove, vse z namenom, da bodo državljani zmožni informirano odločati o izboru evropskih poslank in poslancev.

Na evropskih volitvah bomo izbirali devet poslancev Evropskega parlamenta iz Slovenije, ki bodo v tej pomembni evropski instituciji v naslednjih petih letih zastopali naše interese. Evropski parlament je tudi edina neposredno izvoljena institucija v Evropski uniji.