Predsednica Republike Slovenije na premieri predstave Harun in morje zgodb.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica republike na premieri prve slovenske uprizoritve Rushdiejevega romana Harun in morje zgodb

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in soprog dr. Aleš Musar sta se v Prešernovem gledališču udeležila premiere dramatizacije romana Harun in morje zgodb pisatelja Salmana Rushdieja.

Kranj, 13. 1. 2024

Sporočila za javnost

Predstava Harun in morje zgodb je prva slovenska uprizoritev istoimenskega romana, ki ga je pisatelj Salman Rushdie napisal leta 1990, po dveh letih molka zaradi fatve, ki mu je bila izrečena po objavi romana Satanski stihi. V fantazijskem romanu, ki ga je posvetil svojemu sinu, Salman Rushdie odstira motive svobode govora, ustvarjalnosti, vloge in pomena fantazije ter svobode nasploh. Režiserka in avtorica dramatizacije je Ivana Djilas, v predstavi pa igrajo Borut Veselko, Živa Selan, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Blaž Setnikar, Aljoša Ternovšek, Željko Božič in Dominik Vodopivec.

Predsednica republike, ki je prvič v tej vlogi obiskala Prešernovo gledališče, je po predstavi čestitala ustvarjalkam in ustvarjalcem in izrazila željo, da bi predstavo videlo čim več gledalk in gledalcev vseh generacij, saj nas spodbuja k razmisleku o odnosu do sveta, sočloveka in umetnosti, ki je del družbe in ji hkrati nastavlja ogledalo.