20230523 00943244

Predsednica republike je v DZ posredovala predlog kandidatov za sodnike na Evropskem sodišču za človekove pravice.Foto: STA

Predsednica republike Državnemu zboru predlagala kandidate za sodnike na Evropskem sodišču za človekove pravice

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes v Državni zbor poslala predlog kandidatov za sodnike na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Ljubljana, 3. 4. 2024

Sporočila za javnost , Objave urada

Na podlagi predloženih kandidatur, pridobljenih mnenj Vlade Republike Slovenije in Sodnega sveta Republike Slovenije ter razgovorov z vsemi osmimi kandidati, ki so bili opravljeni v Uradu predsednice Republike Slovenije, se je predsednica republike odločila, da v skladu z drugim odstavkom 6. člena ZPKSMS za tri mesta kandidatk in kandidatov za sodnico ali sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu (za mandat od junija 2025 dalje) Državnemu zboru Republike Slovenije predlaga naslednje kandidate: dr. Boštjana Zalarja, prof. dr. Vasilko Sancin in prof. dr. Aleša Galiča.

Kandidati so tako v Sloveniji kot tudi mednarodno priznani pravni strokovnjaki in jih predsednica Pirc Musar ocenjuje kot zelo primerne in visoko strokovno kvalificirane za opravljanje nalog sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice. Vsi izkazujejo dolgoletne, raznolike in bogate strokovne, znanstvene ter poklicne aktivnosti, tako doma kot v mednarodnih institucijah oziroma v mednarodnem okolju.