Srecanje s predstavniki Parlamentarne skupscine BiH

Predsednica si želi, da BiH čim prej stopi na evropsko pot.Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Predsednica republike drugi dan uradnega obiska v BiH opravila pogovore z več političnimi predstavniki in obiskala slovenske vojake

Drugi dan uradnega obiska v BiH je predsednica republike Slovenije Nataša Pirc Musar začela na Bjelašnici, kjer je nagovorila zbrane na slovesnosti ob poimenovanju olimpijske veleslalomske proge po slovenskem smučanju Juretu Franku. Sestala se je tudi s predsedujočo Svetu ministrov Bosne in Hercegovine ter s predsedujočima kolegijev Predstavniškega doma in Doma narodov Parlamentarne skupščine Bosne in Hercegovine. Ob koncu obiska bo predsednica obiskala še pripadnice in pripadnike 48. kontingenta Slovenske vojske, ki delujejo v okviru vojaške misije EUFOR ALTHEA in Natovega poveljstva v Sarajevu.

Sarajevo, Bosna in Hercegovina, 9. 2. 2024

Sporočila za javnost , Govori , Mednarodne aktivnosti

Na Bjelašnici so se leta 1984 odvijale nepozabne smučarske tekme. Jure Franko, ki je na odprtju iger tudi nosil jugoslovansko zastavo, je z osvojitvijo srebrne medalje v veleslalomu postal legenda, simbol enotnosti in ponosa. »Z današnjim dejanjem želimo ohraniti duh tistega časa, ko smo verjeli v enotnost in hkrati v raznolikost. Slovenija si želi, da bi tako hitro kot je Jure Franko vozil tistega 14. februarja leta 1984, BiH napredovala na poti v EU. Da bomo nekoč na mednarodnem parketu spet skupaj nastopili kot »Team Europe«,« je na slovesnosti ob poimenovanju olimpijske veleslalomske proge po Juretu Franku dejala predsednica Pirc Musar.

Na srečanju s predsedujočo Svetu ministrov Bosne in Hercegovine Borjano Krišto ter Kemalom Ademovićem, predsedujočim Predstavniškega doma Parlamentarne skupščine BiH in Marinkom Čavaro, predsedujočim Doma narodov Parlamentarne skupščine BiH, je slovenska predsednica ponovno z zadovoljstvom izpostavila, da so odnosi med državama zelo dobri in tradicionalno prijateljski. BiH je pomembna gospodarska partnerica Slovenije in tudi druga največja prejemnica slovenske razvojne pomoči.

V luči evropske perspektive BiH je predsednica poudarila, da je pred BiH še nekaj tednov na voljo za skok na vlak, ki pelje do marčevske pozitivne odločitve Evropske komisije o začetku pristopnih pogajanj. »Pred BiH so številni izzivi na poti do članstva v EU. A to ni nič izjemnega, nič unikatnega. Z izzivi, ki niso bili lahki, so se v preteklosti soočale bolj ali manj vse kandidatke, tudi Slovenija. Zgodovina Evropske unije je zgodovina kompromisov. Močno si želim, da tudi BiH stopi na to pot in s tem na pot še hitrejšega napredka in razvoja,« je še izpostavila.

Ob koncu obiska bo predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil obiskala tudi vojaško bazo v Butmirju, kjer jo bo sprejel poveljnik sil EUFOR Althea generalmajor Làszló Sticz. Sestala se bo tudi s poveljnico Natovega poveljstva v Sarajevu brigadirko Pamelo McGaha ter s pripadnicami in pripadniki 48. kontingenta Slovenske vojske, ki delujejo v okviru obeh misij. Predsednica se bo vojakinjam in vojakom na misiji, ki so pomembni predstavniki vrednot Republike Slovenije, zahvalila za  predano opravljanje njihovega poslanstva, nudenje podpore pri reformi varnostnega sektorja v BiH ter za prispevek pri zagotavljanju stabilnosti v državi.