Crensovci

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Pirc Musar obiskala v avgustovskih poplavah prizadeta območja

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes obiskala v avgustovskih poplavah prizadeta območja in se seznanila s potekom sanacije.

Luče, Ljubno ob Savinji, Dolnja Bistrica, Črna na Koroškem, 14. 9. 2023

Sporočila za javnost

Predsednica republike je obisk začela v Zgornji Savinjski v občini Luče, kjer si je z županom Klavdijem Strmčnikom ogledala poškodovano infrastrukturo in se seznanila s potekom sanacije. Predsednica je obiskala tudi zaselka Struge in Strmec, kjer je katastrofalna ujma uničila veliko domov. Sledil je obisk Ljubnega, kjer se je srečala s krajani, predstavniki lokalnih skupnosti in civilne zaščite ter lokalnimi gospodarstveniki, ki so ji predstavili, kako se spopadajo s posledicami uničujočih poplav in zemeljskih plazov.

Predsednica republike je nato obiskala Pomurje, kjer si je v spremstvu županje Občine Črenšovci Vere Markoja ogledala poškodovan protipoplavni nasip v Dolnji Bistrici. Na delovnem kosilu z dvanajstimi župani s tega območja pa se je seznanila z načrti za obnovo.

Ob obisku prizadetih območij je predsednica prisluhnila številnim posameznikom, ki so jim poplave uničile ali poškodovale domove, predstavnikom lokalnih skupnosti in civilne zaščite ter gospodarstvenikom, ki so zaradi naraslih voda utrpeli škodo. Ob tem je izrazila globoko sočutje s prizadetimi in zagotovila, da bo pozorno spremljala nadaljnjo obnovo, vladno delovno skupino za koordinacijo obnove po poplavah pa seznanila s konkretnimi izzivi, s katerimi so jo seznanili ob današnjem obisku.

Predsednica je izpostavila pomembnost zagotavljanja pomoči v pravi obliki. V zvezi s tem je poudarila ključno vlogo humanitarnih organizacij, ki so v času po ujmi opravile neprecenljivo delo in pomagale številnim posameznikom. Napovedala je, da se bo v naslednjih tednih sestala s predstavniki humanitarnih organizacij in jim posredovala informacije, ki jih je dobila danes od posameznic in posameznikov, ki to pomoč potrebujejo. Napovedala tudi srečanje s predsednikom vlade, na katerem bo dr. Golobu predala izčrpno poročilo s terena.

Predsednica republike je ljudi na prizadetih območjih pozvala, naj bodo potrpežljivi, obnova poteka postopoma in pomembno je, da je najprej zagotovljena osnovna infrastruktura. Poudarila pa je nujnost obveščanja prizadetih o sanaciji in izrazila zaupanje v delo vladne svetovalne skupine. Pozvala je tudi k pospešitvi postopkov sanacije nasipov in nabrežin ter se zavzela za kvalitetno in trajnostno gradnjo.

Današnji obisk prizadetih območij je predsednica zaključila v Črni na Koroškem, ki jo je obiskala že takoj po umiku narasle vode. Tudi tam si je ogledala posledice poplav in se na delovnem srečanju z županjo Romano Lesjak, s predstavniki občine in civilne zaščite, gasilci in gospodarstveniki, seznanila s potekom sanacije. Predsednica je pohvalila delo, ki so ga tako v Črni na Koroškem, kot tudi v drugih občinah že opravili in jim zaželela poguma in volje, da bodo z delom nadaljevali tudi v prihodnje. Ob tem je, po opozorilih gospodarstvenikov in predstavnikov občin, ponovno poudarila nujnost čim hitrejše sanacije rečnih strug, da ne bi ob morebitnem močnejšem deževju prišlo do ponovnih poplav. 

Izjava predsednice republike ob obisku nedavno poplavljenih območij