20240426 01335755

Predsednica je pozvala k enotnosti zoper radikalizem in pojave antisemitizma.Foto: Anže Malovrh / STA

Ob 80-letnici izgona lendavskih Judov poziv k enotnosti zoper radikalizem in pojave antisemitizma

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes na judovskem pokopališču v Dolgi vasi pri Lendavi položila venec k spomeniku žrtvam nacifašističnega nasilja. 26. aprila 1944 je tedanji fašistični režim pričel množične deportacije prekmurskih Judov in jih zgolj v dveh dneh od tam izgnal. Lendavski in murskosoboški Judje so bili čez noč prisiljeni zapustiti svoje domove, njihovo premoženje pa je bilo zaplenjeno. Pot judovskih izgnancev se je nadaljevala v koncentracijsko taborišče Auschwitz, ki so ga le redki od njih preživeli. Domov, v rojstni kraj, se jih je vrnilo le malo.

Lendava, 26. 4. 2024

Sporočila za javnost , Govori

Razstava Borisa Hajdinjaka pod naslovom Zgodba o dveh transportih - medžimurski in prekmurski Judje med holokavstom, ki je od danes na voljo na ogled javnosti v Sinagogi Lendava, je eden od načinov, da bo ta grozljiv izbris tedanje judovske skupnosti ostal zabeležen v spominu ljudi. Negovanje spomina na tovrstna grozodejstva je v današnjem času še pomembnejše, saj se zdi, da sta nestrpnost in zlo ponovno v porastu, prav tako pa tudi populizem in radikalizem. Ne zgolj po svetu, tudi pri nas se spričo dogajanj na Bližnjem vzhodu krepi antisemitizem.

Na današnji slovesnosti ob 80. letnici začetka množičnih deportacij Judov iz Lendave je predsednica poudarila: "Povsem se zavedam, da različno vidimo in razumemo zlo in odgovorne zanj. A zlo je zlo. In tu želim biti zelo jasna: jasno moramo ločiti krivdo odgovornih, torej Hamasa za poboje v Izraelu 7. oktobra lani in krivdo odgovornih za smrt, lakoto in trpljenje civilnega prebivalstva v Gazi, od vseh muslimanov ali judov, ki živijo med nami ali drugod po svetu, v miru in strpnosti z drugim prebivalstvom. Kolektivizacija krivde zgolj na podlagi etnične, verske, jezikovne ali katere koli druge osebne okoliščine je ne samo globoko napačno početje, ampak je tudi zelo nevarno širjenje nestrpnosti in sovraštva do »drugega« in drugačnega."

Predsednica je zato pozvala k potrebni enotnosti zoper radikalizem in pojave antisemitizma, kar velja najprej za politiko pa tudi za judovsko skupnost v Sloveniji, kajti take delitve nas, po njeni oceni, slabijo. Kot je izpostavila, je prav v spominu na prekmurske žrtve holokavsta naša globoka zaveza, da ne dopustimo več zdrsa, ki iz človeka potegne tisto najslabše zlo. "Ko človek seje sovraštvo in zlo, se zemlja trese pod težo njegovega brezsrčnega divjanja, za katerim ostajajo le ranjene duše in uničene sanje. Tega si ne želim več in vem, da si tega ne želi velika večina prebivalcev našega planeta,” je zaključila.

Skupaj z županom Občine Lendava Janezom Magyarom sta v spomin na ta grozodejstva, ob zaključku predsedničinega obiska Lendave, odkrila tudi spominsko tablo na mestu, kjer je nekoč stala judovska šola.