Srečanje predsednice Republike Slovenije s slovenskimi dopisniki iz ZDA

Foto: Urad predsednice Republike Slovenije

Povezovalni kanal C0: Vse pozivam, da se nemudoma sestanejo za skupno mizo. V času pogovorov naj se dela začasno ustavijo.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je ob robu Konference Združenih narodov o vodi srečala s slovenskima dopisnicama in dopisnikoma iz Združenih držav Amerike. V pogovor z njimi je poudarila, da čista pitna voda ne sme in ne more biti orodje za politično obračunavanje, ampak dobrina, za katero si moramo prizadevati vsi. Predsednica Pirc Musar je ob robu konference o vodi predstavila svoje stališče o gradnji povezovalnega kanala C0.

New York, 23. 3. 2023

Sporočila za javnost

»Situacija glede gradnje omenjenega kanala je eskalirala preko meja spoštljivega dialoga, zato vse vpletene strani, vključno s pristojnim ministrstvom in institucijami, pozivam, da se nemudoma sestanejo za skupno mizo in predstavijo pomisleke ter zanje predlagane rešitve. V času pogovorov naj se dela začasno zaustavijo. Dialog je namreč edina možna rešitev za nastalo situacijo,« poudarja predsednica republike, ki je jasna: »Zahteve, pogojevanja, in morebitne verbalne provokacije, ki lahko vodijo tudi v fizično nasilje, naj se na obeh straneh takoj ustavijo. Tako pri izvedbah v praksi kot tudi na družbenih omrežjih, kjer je komunikacija padla pod dostojno raven.«

Predsednica Pirc Musar je ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana, ki se prav tako udeležuje Konference OZN o vodi, že pozvala, naj skupaj s pristojnimi institucijami takoj pristopi k spremembi obstoječe zakonodaje, ki po mnenju predsednice republike za take primere očitno ni dovolj jasno definirana in dovoljuje nekatere obvode. »Cilj morajo biti transparentno izvedeni postopki pridobivanja dovoljenj, ki bodo že v osnovni preprečili dvome o primernosti posameznih projektov ter zagotovili visoko stopnjo varovanja naših naravnih virov in biotske raznovrstnosti,« je prepričana predsednica republike.