20230801 01260065

Predsednica države je zbrane na dogodku ob svetovnem dnevu ekološkega dolga nagovorila preko video povezave. Foto: Nebojša Tejić / STA

Potrebujemo bolj ambiciozne politike za prilagajanje podnebnim spremembam in njihovo blaženje

Letošnji svetovni dan ekološkega dolga dosegamo 2. avgusta, kar pomeni, da bi človeštvo za udobno življenje rabilo skoraj dve Zemlji. Slovenija pa je svoj dan ekološkega  primanjkljaja dosegla že 18. aprila. Če bi torej naš povprečen življenjski slog živeli vsi zemljani, bi zanj potrebovali 3,4 Zemlje.

Ljubljana, 2. 8. 2023

Sporočila za javnost , Govori

Mesec julij je bil najtoplejši v človekovem spominu. Prekoračili smo mejo 15 stopinje C v primerjavi s predindustrijsko dobo. Ob tem je predsednica Republike Slovenije pozvala k bolj ambiciozni podnebni politiki tudi v Sloveniji. Pozdravila je ukrepe v tej smeri in pozvala, da morajo ti biti vključujoči tako v njihovi pripravi kot izvajanju, saj ti ne smejo spregledati socialno najšibkejših članov družbe. Pozvala je k oblikovanju močne in enotne politične volje in družbenega soglasja za večjo odgovornost in učinkovitost naše države pri sprejemanju in izvajanju odločnih korakov zoper podnebno, okoljsko in biodiverzitetno krizo.

Slovenija ima pravici do zdravega življenjskega okolja in pitne vode ustavno zagotovljeni, je skupaj s podobno mislečimi državami dosegla priznanje nove človekove pravice do čistega in zdravega življenjskega okolja v OZN in na lanskem COP27 v Egiptu. Predsednica je napovedala, da bomo na letošnjem COP28 v Dubaju nadaljevali z delom za uresničevanje te pravice v naših državah.

"Zdaj se odločamo o tem, v kakšni državi želimo živeti naslednjih 20 ali 30 let," opozarja predsednica Pirc Musar, ki ob tem izpostavlja še: »Ukrepati moramo tako, da bo Slovenija v naslednjih desetletjih lahko sodobna, zelena in tehnološko inovativna država, iz katere mladi ne bodo več odhajali, temveč bodo lahko živeli in delali v varnem, privlačnem in ustvarjalnem domačem okolju."

Nagovor ob Svetovnem dnevu ekološkega dolga 2023