0T9A0253

Odziv predsednice republike na dogajanje po novinarski konferenci Pohoda za življenje 2023

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je že vse od napovedi kandidature za ta položaj zagovornica spoštljivega dialoga vedno in povsod in pri tem ne deli med tistimi, ki so ji svetovnonazorsko bližje, in tistimi, ki imajo drugačne poglede. Dosledno zagovarja načelo, da morajo politiki pri opozarjanju na sovražni govor začeti pri sebi in biti zgled.

Ljubljana, 4. 10. 2023

Sporočila za javnost

V luči tega je predsednica republike že 3. 10. 2023 v odzivu na vabilo na Pohod za življenje 2023 obsodila neprimeren način komunikacije do drugače mislečih, ki se je zgodil po novinarski konferenci predstavitve tega dogodka (odziv na vabilo je objavljen v nadaljevanju).

Predsednica je bila kasneje seznanjena, da je bila v nespoštljivo komunikacijo vpletena tudi članica Mladinskega posvetovalnega odbora predsednice republike Sara Štiglic. Po seznanitvi smo v Uradu predsednice Republike Slovenije z njo opravili pogovor in sporazumno sprejeli odločitev, da Sara Štiglic ni več članica Mladinskega posvetovalnega odbora.

Ob tem dodajamo, da je stališče predsednice republike glede pravice do umetne prekinitve nosečnosti jasno in javno znano. Pravica do splava je ustavna pravica, ki jo bo predsednica republike vedno neomajno podpirala. Zato stališč organizatorjev Pohoda za življenje 2023 ne podpira.

Mladinski posvetovalni odbor, ki sicer predstavlja neposreden komunikacijski kanal med predsednico in mladimi, bo v spremenjeni sestavi deloval še naprej in pripomogel, da bodo predsedničine odločitve in mnenja temeljila na širokem spektru stališč in bodo resnično predstavljala mnenja ter skrbi mladih. To vodi k učinkovitejšim in uspešnejšim politikam ter omogoča širše in dolgoročno delovanje.