skupinska v6

Foto: Tamino Petelinšek/STA

O izzivih mladih in starejših s predstavniki MeKoS – Medgeneracijske koalicije Slovenije

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je na pogovor sprejela predstavnike koordinacijskega odbora MeKoS – Medgeneracijske koalicije Slovenije, ki ga sestavljajo člani Dijaške organizacije Slovenije, Mladinskega sveta Slovenije, Študentske organizacije Slovenije in Zveze društev upokojencev Slovenije.

Predsedniška palača, Ljubljana, 26. 5. 2023

Sporočila za javnost

Sogovorniki so predsednici republike predstavili svoje projekte in glavne izzive, s katerimi se soočajo. Izpostavili so predvsem dostop do stanovanj, ki predstavlja enega od večjih izzivov tako za mlade kot tudi za starejše, ter izobraževanje v luči digitalizacije, kurikularne prenove in vseživljenjskega učenja. Spregovorili so tudi o štipendijski politiki in usklajevanju pokojnin. Sogovorniki so izpostavili, da si želijo sistemskih ureditev omenjenih in drugih izzivov.

Predsednica jim je prisluhnila in jim zagotovila podporo pri njihovih prizadevanjih. Predlagala je, da se pred zaključkom leta ponovno srečajo ter pregledajo stanje in spremembe na področjih, o katerih so razpravljali.

V luči splošnega poslabšanja duševnega zdravja mladih je koordinacijski odbor MeKoS pripravil poziv vladi k uvajanju sistemskih ukrepov za njegovo izboljšanje, ki med drugim kot prioritetno področje vključuje tudi uvedbo sistematskih pregledov duševnega zdravja v osnovnih in srednjih šolah kot tudi višjih in visokošolskih zavodih. Poziv so predstavniki vseh štirih organizaciji podpisali na današnjem srečanju.