Gostje svečanega kosila, ki sta ga v čast letošnjim Prešernovim nagrajencem priredila predsednica republike in soprog.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Ni naroda brez kulture – ta zbližuje narode in je orodje za lepši jutri

Na slovenski kulturni praznik sta predsednica republike in soprog na gradu Brdo priredila svečano kosilo v čast letošnjim Prešernovim nagrajencem, Garda Slovenske vojske pa je v imenu predsednice Pirc Musar položila venec k Prešernovemu spomeniku v središču Ljubljane.

Grad Brdo, Brdo pri Kranju, 8. 2. 2023

Sporočila za javnost

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in soprog Aleš Musar sta danes na gradu Brdo priredila svečano kosilo v čast letošnjima Prešernovima nagrajencema Emi Kugler in Hermanu Gvardjančiču ter nagrajencem Prešernovega sklada Dušanu Jelinčiču, Dragu Ivanuši, Alexandru Gadjievu, Nikolaju Beeru, Matevžu Luzarju ter Roku Žnidaršiču, Jerneji Fisher Knap in Samu Mlakarju iz arhitekturnega ateljeja Medprostor.

Predsednica republike je nagovorila letošnje Prešernove nagrajence.

»Vaša ustvarjalnost je tista, ki nam daje nagrado, ko vas poslušamo, gledamo, beremo. Prešernov praznik pa je tisti trenutek, ko lahko država da nagrado vam za vse užitke, ki ste nam jih dali. Predvsem pa so vaša dela z različnih kulturnih področij tista, ki nas bogatijo, nam lepšajo dneve in nam hkrati dajejo razmislek,« je v nagovoru dejala predsednica republike in čestitala letošnjim nagrajencem. Poudarila je, da ni naroda brez kulture – ta zbližuje narode in je orodje za lepši jutri.

Dr. Jožef Muhovič, predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada, je ob tej priložnosti dejal, da je umetnost zgostitev človekove potrebe, da intenzivno doživi svet v sebi in sebe v svetu. »Hvala, da znate poleg zunanjosti v tej nam vsem dragi državi videti in skrbeti tudi za njeno vitalno notranjost: za to diamantno konico kulture, ki jo imenujemo umetnost,« se je poklonil letošnjim Prešernovim nagrajencem.

Dopoldan je Garda Slovenske vojske v imenu predsednice Republike Slovenije položila venec k spomeniku Franceta Prešerna na Prešernovem trgu v Ljubljani.