Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Najtrdnejša prijateljstva med narodi so utemeljena na enakopravnosti, sodelovanju in zaupanju

Predsednica Republike Slovenije in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar je bila slavnostna govornica na tradicionalni slovesnosti, poimenovani Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva. V spomin na padle člane posadke zavezniškega ameriškega bombnika B-17 je k spominski plošči položila venec.

Andraž nad Polzelo, 11. 5. 2024

Sporočila za javnost , Govori , Mednarodne aktivnosti

Letos mineva 80 let od strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 v Andražu nad Polzelo. Sestrelitev sta preživela dva ameriška letalca, preostalih osem članov posadke pa je bilo pokopanih na pokopališču v Andražu, kasneje pa so bili njihovi posmrtni ostanki prekopani. Leta 2014 je Občina Polzela ob 70-letnici v spomin na sestreljeno posadko postavila spominsko obeležje. Tradicionalna slovesnost se praznuje kot dan prijateljstva med državama in tudi v spomin na padle ameriške letalce in vojake v Sloveniji ter naše zavezništvo med drugo svetovno vojno.

Predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil se je v slavnostnem govoru poklonila padlim članom posadke, pogumu ljudi pri skupnem boju proti nacizmu in fašizmu ter zavezništvu med narodi. Po njenih besedah je Andraž nad Polzelo postal simbol prijateljstva in zavezništva med dvema narodoma in državama, ki sta se pred osemdesetimi leti skupaj borila proti fašizmu in nacizmu, zato se je zahvalila krajankam in krajanom, da tako spoštljivo in redno ohranjajo spomin na ta dogodek, ki je postal temelj slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva. Besede hvaležnosti za podporo tej obeležitvi je namenila tudi ameriški veleposlanici Jamie Harpootlian in njenim sodelavcem, ki vsako leto izkažejo naklonjenost tej obletnici in krepitvi prijateljstva med državama in ljudmi.

Skoraj 80 let po koncu druge svetovne vojne se zdi, da nekateri še vedno ne razumejo nesmiselnosti vojne ter nenadomestljive vloge multilateralizma, spoštovanja mednarodnega prava in človekovih pravic za mirno reševanje sporov – v Ukrajini, Gazi, Izraelu, Sudanu in povsod po svetu. Predsednica Pirc Musar je zato ponovno poudarila vlogo Organizacije združenih narodov in obsodila nespoštovanje, s katerim se organizacija spoprijema v sedanjih mednarodnih okoliščinah. Spomnila je na zaveze iz Ustanovne listine Združenih narodov in navzočim sporočila, da so najtrdnejša prijateljstva med narodi utemeljena na enakopravnosti, sodelovanju in zaupanju. »Za medsebojno razumevanje in trajnost rešitev v krizah je pomembna vključenost vseh vpletenih subjektov, tudi žensk, v postopke pogajanj in odločanja. Vključenost, spoštovanje, zaupanje in razumevanje so temeljni pogoji za trajno stabilnost v svetu,« je dejala predsednica republike.

»Z ameriškimi in drugimi zavezniškimi silami smo se bojevali z ramo ob rami. Številne Slovenke in Slovenci so kljub nevarnosti za lastne družine nesebično pomagali zavezniškim borcem in pilotom. Tako sta jim velevala srce in človečnost,« je še povedala in dodala, da nas kljub velikanski geografski razdalji z Združenimi državami Amerike povezujejo močne zgodovinske vezi in sodelovanje na številnih področjih, predvsem v okviru zavezništva NATO.

Zbrane sta nagovorila tudi veleposlanica Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian in župan Občine Polzela Jože Kužnik. V počastitev dneva slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva je občinstvo spremljalo prelet letal Slovenske vojske.