foto podkast

Gostja tretjega predsedničinega podkasta je Svetlana Tihanovska. Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

MOČ BESEDE (Predsedničin podkast) - #3: Svetlana Tihanovska

Prijazno vabljeni k ogledu tretjega Predsedničinega podkasta z naslovom Moč besede. Tokratna gostja je Svetlana Tihanovska.

Ljubljana, 15. 5. 2024

Sporočila za javnost

Svetlana Tihanovska je nekdanja učiteljica in prevajalka, žena, mati dveh otrok, predvsem pa neustrašna oseba, najvidnejši obraz beloruske opozicije.

Štiri leta potem, ko se ji je življenje obrnilo na glavo, se še vedno neumorno bori za vrnitev demokracije v Belorusijo. Po aretaciji njenega moža Sergeja Tihanovskega, ki je veljal za najresnejšega volilnega tekmeca Aleksandra Lukašenka, se je leta 2020 brez kakršnihkoli političnih izkušenj odločila za predsednico države kandidirati sama. Zavezala se je, da bo v primeru zmage v roku pol leta ponovno razpisala nove demokratične volitve, da bi lahko ponovno kandidirali izločeni opozicijski kandidati, sama pa se bi iz tekme umaknila. Ker pa so že šestič zapored razglasili zmago Lukašenka, so izbruhnili protivladni protesti. Skupaj z otrokoma je bila prisiljena zbežati v Litvo, od koder se še naprej neumorno bori z Lukašenkovim režimom in zbiranjem mednarodne podpore za ponovno vzpostavitev demokracije v Belorusiji.

Svetlana Tihanovska je bila ena vidnejših udeleženk lanskoletnega Blejskega strateškega foruma, predsednica republike pa se je z pogovarjala ob udeležbi na zasedanju Generalne skupščine Organizacije Združenih narodov v New Yorku septembra lani. Razmere v Belorusiji žal tudi danes niso nič boljše.

MOČ BESEDE (Predsedničin podkast) - #3: Svetlana Tihanovska