Predsednicin podkast Dunja Mijatovic

Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

MOČ BESEDE (Predsedničin podkast) #2: Dunja Mijatović

Prijazno vabljeni k ogledu drugega Predsedničinega podkasta z naslovom Moč besede. Tokratna gostja je komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović.

Bled, 15. 3. 2024

Sporočila za javnost

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je bila gostja zadnjega Blejskega strateškega foruma, ki je potekal med 28. in 29. avgustom 2023 na Bledu, in sicer kot ena od govornic na predsedniškem panelu "Globalni izzivi - Glas mladih". Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je ob tej priložnosti s komisarko posnela tudi pogovor za predsedničin podkast.

Komisarka Mijatović, ki s 1. aprilom 2024 zaključuje svoj mandat, je predsednici zaupala, kakšno je delo komisarke ter kakšni so njeni pogledi in osebno doživljanje grozot, ki se dogajajo na vojnih žariščih. Pogovarjali sta se tudi o odgovornosti politike, da premaguje nacionalne konflikte in išče odgovore na številna aktualna vprašanja, kot so podnebne spremembe, izzivi, ki jih prinaša umetna inteligenca, in drugo. Dotaknili pa sta se tudi pomena svobode izražanja in medijev, brez katerih ni demokracije.

Dunja Mijatović je od aprila 2018 prva ženska komisarka za človekove pravice v Svetu Evrope. Kot komisarka je svoje tematsko delo osredotočila na vrsto vprašanj človekovih pravic, vključno s svobodo izražanja, varnostjo novinarjev, zaščito zagovornikov človekovih pravic, pravicami migrantov in beguncev ter bojem proti diskriminaciji in sovražnemu govoru. Ukvarjala se je tudi z izzivi, s katerimi se soočajo ženske, otroci in ranljive skupine, zlasti tiste, ki so jih prizadeli konflikti in razseljevanje, ter s posledicami ruske vojne v Ukrajini za človekove pravice.

Pred imenovanjem za komisarko je bila predstavnica OVSE za svobodo medijev (2010–2017), direktorica radiodifuzije pri Regulativni agenciji za komunikacije Bosne in Hercegovine (2001–2010), predsednica Evropske platforme regulativnih agencij (2007–2010) in skupine strokovnjakov Sveta Evrope za svobodo izražanja in obveščanja v času krize (2005–2007).

Predsedničine podkaste boste v bodoče lahko spremljali vsak drugi mesec (15. januarja, 15. marca, 15. maja, 15. julija, 15. septembra, 15. novembra)  na njenem kanalu na portalu YouTube ter na podkast platformah Apple Podcasts in Spotify. O novih vsebinah vas bomo sproti obveščali na naši spletni strani in družbenih omrežjih.