Predsedničin podkast Moč navdiha – Renata Salecl

Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

MOČ BESEDE (Predsedničin podkast) #1: dr. Renata Salecl

Prijazno vabljeni k ogledu prvega Predsedničinega podkasta z naslovom Moč besede. Gostja prvega podkasta je dr. Renata Salecl, mednarodno uveljavljena pisateljica, filozofinja in sociologinja.

Predsedniška palača, 15. 1. 2024

Sporočila za javnost

Prijazno vabljeni k ogledu prvega Predsedničinega podkasta z naslovom Moč besede.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se bo v podkastih pogovarjala z zanimivimi osebnostmi iz Slovenije in tujine, ki bodo širili naša obzorja in razmišljanje s svojim znanjem, izkušnjami, osebno zgodbo.

Gostja prvega podkasta predsednice je dr. Renata Salecl, mednarodno uveljavljena pisateljica, filozofinja in sociologinja. Je redna profesorica in znanstvena svetnica, zaposlena na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, ki kot gostujoča profesorica predava tudi v New Yorku in Londonu. Ključne teme, s katerimi se ukvarja, so pravo, psihoanaliza in kriminologija. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena, leta 2010 je bila imenovana za slovensko znanstvenico leta, njene knjige pa so prevedene v petnajst različnih jezikov. In še marsikaj bi lahko izpostavili.

S predsednico Republike Slovenije sta se pogovarjali o življenju in delovanju v času krize identitet in o nesebični solidarnosti, ki jo ljudje premoremo v času kriz in katastrof. Predvsem za mlade so pomembna vprašanja, kako izstopiti iz sveta ponujenih identitet in vsiljenih vzorcev in kako najti pot do svojih resničnih želja in interesov, pa tudi do večjega prepoznavanja družbene odgovornosti za skupnost in sočloveka. Zelo aktualno pa je tudi vprašanje, kako omejiti razvoj umetne inteligence, da bo ta služila človeku in ne obratno.

Predsedničine podkaste boste v bodoče lahko spremljali vsak drugi mesec (15. marca, 15. maja, 15. julija, 15. septembra, 15. novembra)  na njenem kanalu na portalu YouTube ter na podkast platformah Apple Podcasts in Spotify. O novih vsebinah vas bomo sproti obveščali na naši spletni strani in družbenih omrežjih.