Slavnostni koncert ob 70-letnici Glasbene šole Kamnik

Foto: Katja Kodba/STA

Glasba je okno v svet, kjer so doma pozitivne vrednote

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je bila slavnostna govornica na koncertu v počastitev 70-letnice delovanja Glasbene šole Kamnik. Predsednica Pirc Musar, ki je tudi sama obiskovala to glasbeno šolo, je poudarila vlogo glasbenega izobraževanja pri razvoju otrok in glasbe kot enega od temeljev skupnosti.

Kamnik, 24. 5. 2023

Sporočila za javnost , Govori

»Glasba ljudi povezuje, saj je univerzalen in splošno razumljiv jezik, ki ne pozna meja, igranje na glasbeni inštrument ter glasbeno poustvarjanje skozi petje in ples pa prebudita skoraj vsa čutila ter spodbujata in krepita znanje ter družbeno zavest,« je v slavnostnem govoru dejala predsednica Republike Slovenije in čestitala vsem zaposlenim in mladim, ki obiskujejo Glasbeno šolo Kamnik. Glasbeno izobraževanje mladih je predsednica republike posebej pozdravila, saj pozitivno vpliva na njihov razvoj in spodbuja vrednote, ki plemenitijo njih in skupnost. Po njenih besedah je glasbena šola – tako kot osnovna šola – pomemben del dejavnosti v lokalnem okolju, ki dopolnjuje vzgojo in izobraževanje otrok, spodbuja razvoj kulturno-umetniškega življenja ter živahnega utripa mesta in podeželja.

»Tudi sama sem s sestro Tanjo, ob podpori staršev, naredila prve korake v svet glasbe na tej šoli,« se je v slavnostnem govoru spominjala predsednica Pirc Musar ter ob tem izpostavila pomembnejše in vidnejše uspehe učenk in učencev Glasbene šole Kamnik na domačih in tujih odrih.

»Glasba nas odpelje v svet, ki ga razumemo vsi – v svet, kjer so doma pozitivne vrednote, v svet, kjer nas glasbena umetnost uči, da človek ni stroj. Glasbe nimamo le radi, ker nas pomirja – glasbo potrebujemo, da obstanemo. Glasba nenazadnje zbližuje različne narode in kulture. Naj tako tudi ostane. Vi v glasbenih šolah ste prvi branik in ustvarjalec tega pomembnega poslanstva,« je slavnostni govor sklenila predsednica Republike Slovenije.

Zbrane na slavnostnem koncertu sta nagovorila tudi ravnatelj Glasbene šole Kamnik Rok Spruk in župan Občine Kamnik Matej Slapar.

Učenke in učenci so pod mentorstvom svojih učiteljic in učiteljev pripravili lep koncert, poln glasbe, petja in plesa.