Kongresa se je udelezilo vec kot 5000 gasilk in gasilcev

Hvala gasilkam in gasilcem za nesebično ter predano reševanje življenj in premoženja. Foto: Daniel Novakovič / STA

Gasilstvo je neprecenljiva slovenska vrednota

V Žalcu je danes potekal osemnajsti kongres Gasilske zveze Slovenije, ki je združil več kot 5000 gasilk in gasilcev. Udeležiti se ga je želela tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki se danes vrača s službene poti v Portu na Portugalskem, kjer je sodelovala na srečanju in razpravi 13 predsednikov držav skupine Arraiolos.

Žalec, 7. 10. 2023

Sporočila za javnost , Govori

Žal smo pred odhodom v tujino izvedeli, da je vladno letalo Falcon še vedno v okvari,  možnost pravočasnega povratka v Slovenijo z redno letalsko linijo pa ni več obstajala, zato je predsednica sprejela prijazno povabilo predsednika Republike Hrvaške Zorana Milanovića, da se v domovino vrne skupaj z njegovo delegacijo. Zaradi tehničnih težav pa je žal z večurno zamudo poletelo tudi hrvaško letalo, zato se, kljub vsem prizadevanjem, predsednica ni vrnila pravočasno.

Govor je v imenu predsednice prebrala njena svetovalka za nacionalno varnost Nataša Dolenc:

»Gasilstvo predstavlja posebno vezivo, ki povezuje ljudi različnih generacij, lokalnih skupnosti in udejanja vrednote, kot so socialni čut, humanitarnost, nesebična pomoč, solidarnost in požrtvovalnost. Ne krepi le požarne varnosti, ampak tudi temeljne vrednote naše družbe – solidarnost,« je izpostavila.

Ob tem je opozorila tudi na pomembnost odgovornega ravnanja do okolja in ozaveščanja o nujnosti reševanja podnebne problematike. Izrazila je tudi veselje nad dejstvom, da Gasilska zveza Slovenije in gasilska društva veliko pozornosti namenjajo mladim generacijam ter jih vzgajajo v duhu humanitarnega poslanstva ter odgovornega ravnanja do okolja.

»V tej zahtevni situaciji smo videli, kako pomembna je podpora posameznikov, lokalne skupnosti in države. Zato me veseli, da je vlada pristopila k povračilom stroškov za intervencije, da bodo lahko sile za zaščito in reševanje čim prej v polnem obsegu izvajale svoje naloge in poslanstvo,« se je predsednica dotaknila tudi avgustovske uničujoče ujme in poudarila, da je zdaj čas za sanacijo prizadetih območij, za katero verjame, da bo izvedena uspešno ter učinkovito.

Ob koncu je izrazila iskreno hvaležnost gasilkam in gasilcem za njihov pogum, sočutje, srčnost ter solidarnost: »Gasilci gradite boljšo družbo s svojo prostovoljnostjo in pomočjo sočloveku ter ste vedno tukaj za prebivalke in prebivalce, ko vas najbolj potrebujemo. Iskrena hvala in na pomoč!«