Predsednica republike na 56. tradicionalnem shodu EHO Podpornica.

Foto: Daniel Novakovič/STA

EHO Podpornica že vrsto let pomaga ljudem v stiski in širi dobroto

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in dr. Aleš Musar sta se na povabilo škofa mag. Leona Novaka in predsednika Evangeličanske humanitarne organizacije (EHO) Podpornica mag. Petra Andrejčáka udeležila 56. tradicionalnega shoda te dobrodelne organizacije, ki skozi svoje tri programe (mobilna diakonija, pomoč v stiski ter pomoč otrokom in mladostnikom) že vrsto let doma in v tujini  pomaga posameznikom in družinam pri premagovanju stisk.

Grad na Goričkem, 9. 6. 2024

Sporočila za javnost

Predsednica republike, ki je pred nekaj dnevi podelila državno nagrado in priznanja na področju prostovoljstva v minulem letu, je pozdravila več kot 500 udeležencev srečanja ter EHO Podpornici v imenu države in ljudi izrazila hvaležnost in spoštovanje za vso pomoč in podporo, ki jo ponuja ljudem v stiski, ne glede na njihovo versko ali drugo prepričanje. Predsednica Pirc Musar prostovoljstvo in dobrodelnost vidi kot vezivo, ki krepi najdragocenejše socialne vezi med nami, prostovoljke in prostovoljci pa skozi humanitarno delo širijo medsebojno razumevanje, zaupanje in spoštovanje ter tako sooblikujejo bolj povezano in vključujočo družbo. Dobrota in prostovoljstvo ne poznata meja, pomagati drug drugemu pa po besedah predsednice pomeni biti človek človeku človek. »Vsakršno dejanje dobrote, neslišno ali glasno, ima močan vpliv, ki presega trenutek in posameznika. Vsa dejanja nas opominjajo, da dobrodelnost duhovno bogati ne le tistega, ki prejema pomoč, temveč tudi tistega, ki jo nudi,« je ponovno poudarila predsednica republike.

Ob robu tradicionalnega shoda se je predsednica republike srečala tudi s predstavniki Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Sloveniji, z župani, predstavniki Civilne zaščite, Policije, Slovenske vojske in gasilci, ki sodelujejo z EHO Podpornico v kriznih razmerah in pri naravnih katastrofah ter uglednimi gosti iz tujine. Predsednica Pirc Musar in soprog sta bila navzoča tudi na evangeličanskem bogoslužju, s katerim se je začel tradicionalni shod.

Pri EHO Podpornici poudarjajo, da pri svojem delu v ospredje postavljajo vrednote solidarnosti in socialne pravičnosti ter krščanskega etičnega prepričanja, da sta vera in ljubezen do sočloveka neločljivo povezana. Dobrodelna organizacija deluje v javnem interesu in pomaga vsem, ki pomoč potrebujejo, ne glede na versko ali katero koli drugo pripadnost. S tradicionalnimi letnimi shodi, kakršen je bil današnji, organizacija predstavi svoje delo širši javnosti.