eu1 v2

Predsednica republike se je v Novi Gorici udeležila državne proslave ob 20. obletnici članstva v EU. Foto: Anže Malovrh / STA

Državna proslava ob 20-letnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo

Na Dan Evrope Slovenija obeležuje 20-letnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Ob tej priložnosti se je državne proslave v Novi Gorici udeležila tudi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ki je aktivna zagovornica širitve evropskih vrednot, predvsem na Zahodni Balkan.

Nova Gorica, 9. 5. 2024

Sporočila za javnost

Proslava je simbolno potekala v mestu, v katerem sta pred dvema desetletjema takratni predsednik Evropske komisije Romano Prodi in predsednik vlade dr. Anton Rop zgodovinsko odštevala zadnje sekunde pred vstopom v unijo evropskih držav, ki je pomenil eno od prelomnic v življenju državljanov Slovenije.

Usmeritev, da želimo postati polnopravna članice Evropske unije, smo državljani Slovenije potrdili na referendumu leta 2003, ko nas je kar 89 odstotkov glasovalo za vstop. S tem je Slovenija dosegla eno najpomembnejših zunanjepolitičnih prioritet, ki si jih je zadala ob vzpostavitvi samostojne države. Zaradi članstva v Evropski uniji nedvomno živimo bolje, kot bi sicer. S tem smo postali del sveta, kjer so človekove pravice in naša svoboda najbolj zaščitene. To so dosežki, na katere smo lahko upravičeno ponosni.

Prav zaradi pomembnosti Evropske unije predsednica Republike Slovenije ponovno poziva k udeležbi na volitvah v Evropski parlament, ki bodo potekale 9. junija. Volili bomo devet poslank in poslancev, ki bodo zastopali naše interese v tej pomembni in edini neposredno izvoljeni instituciji Evropske unije. Predsednica republike pogosto izpostavlja, da je mnenje državljanov pomembno, zato je prav, da vzamejo prihodnost v svoje roke in ne dovolijo, da bi o njej odločal nekdo drug.