Zaključek projekta Mojstri digitalne prihodnosti.

Foto: Katja Kodba/STA

Digitalni mojstri bodo reševali izzive prihodnosti in soustvarjali našo družbo

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je udeležila zaključne prireditve debatnega projekta Mojstri digitalne prihodnosti, ki poteka pod njenim častnim pokroviteljstvom in častnim pokroviteljstvom guvernerja Banke Slovenije mag. Boštjana Vasleta. Vseslovenski projekt pomaga k boljši finančni opismenjenosti novih generacij ter širi njihove praktične kompetence mladih v svetu denarja, bančništva in financ. Zanimanje za projekt je preseglo pričakovanja: sodelovalo je 600 mladih iz 40 izobraževalnih ustanov.

Ljubljana, 11. 5. 2024

Sporočila za javnost

Predsednica republike, ki je mlade k sodelovanju v debatah spodbudila že ob uradnem začetku oktobra lani, je izrazila veliko veselje nad uspehom in obsegom projekta. »Vesela in ponosna sem, da ste se v tako velikem številu odzvali na ta projekt, ki naslavlja vsebine, zelo pomembne za družbo in našo prihodnost. Pri tem je ključna vaša sposobnost kulturno in spoštljivo razpravljati. To vrednoto si morate zapomniti,« je mladim sporočila predsednica Nataša Pirc Musar ter se zahvalila Banki Slovenije, udeležencem in mentorjem, ki so jih spodbujali, da so stopili na to pot razpravljanja o temah prihodnosti. Po njenem mnenju je finančna pismenost eno od temeljnih znanj, vendar je premalo vključena v izobraževalne vsebine. Projekti, kot je ta, pa to pomanjkanje učinkovito naslavljajo. Predsednica Pirc Musar se je ponovno zavzela, da bi bilo finančno in digitalno opismenjevanje kot predmet umeščeno v učne načrte, saj mladi ta znanja nujno potrebujejo. Po njenih besedah bi mladi s tem pridobili enakovreden položaj pri dostopu do teh, pogosto plačljivih izobraževanj, to pa bi lahko pripomoglo pri preprečevanju socialnih stisk.

Zaključek projekta Mojstri digitalne prihodnosti.

»Če boste digitalni mojstri, boste lažje reševali izzive v prihodnosti in lažje soustvarjali našo družbo. Morda med vami sedi bodoča predsednica ali predsednik Republike Slovenije. Ali pa guvernerka ali guverner Banke Slovenije. Pogumno naprej!« je mladim zaželela predsednica republike s čestitkami vsem, ki so sodelovali v projektu. Skupaj z guvernerjem mag. Vasletom je zmagovalcem podelila priznanja.

Med srednješolci so mojstri digitalne prihodnosti v kategoriji izkušenih postali člani ekipe Gimnazije Bežigrad, med osnovnošolci pa člani ekipe Osnovne šole Domžale. V kategoriji neizkušenih pa so zmagovalci postali ekipa Gimnazije Ledina in Osnovne šole Venclja Perka Domžale. Odpotovali bodo v Frankfurt na obisk Evropske centralne banke, predsednica pa jih bo sprejela v Predsedniški palači.

Projekt Banke Slovenije Mojstri digitalne prihodnost je namenjen osnovnošolcem zadnje triade in dijakom. Mladi razmišljajo in razpravljajo o pomenu digitalizacije za bančni sistem, sodobnih načinih plačevanja in aktualnih gospodarskih trendih, o vplivu digitalnega razvoja na umetno inteligenco ter z njo povezanih pravicah in odgovornosti posameznika. Več o projektu je na tej povezavi.