20240520 01341972

Plečnikove nagrade so najvišje priznanje na širšem področju arhitekture. Foto: Nebojša Tejić / STA

Arhitektura daje najbolj trajen in viden pečat času ter obdobju

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je bila slavnostna govornica na letošnji slovesnosti ob podelitvi Plečnikovih nagrad v ljubljanski Plečnikovi hiši. Dogodek, posvečen priznanjem na področju arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture, je izpostavil pomembnost Plečnikove dediščine in njeno trajno vrednost za slovensko kulturo.

Ljubljana, 20. 5. 2024

Sporočila za javnost , Govori

V svojem govoru je predsednica izpostavila, da je "arhitektura v njenem najširšem pomenu, ki vključuje urbanizem in krajinsko arhitekturo, tista umetnost, ki daje najbolj viden ter najbolj trajen pečat času in obdobju. Velike kulture preteklosti hitro asociiramo prav z njihovo arhitekturo." Poudarila je, da je arhitektura temelj kulturne identitete mest, narodov in celih civilizacij, kar se odraža skozi njihove unikatne urbanistične zasnove in interierje.

Predsednica Pirc Musar je ob tem opozorila na težave in izzive, s katerimi se soočajo sodobni arhitekti. "Gotovo so – ste – ustvarjalci na področju arhitekture včasih pod pritiskom primerjave z velikim predhodnikom in ocenjevanjem v relaciji z njegovimi dosežki," je dejala. Ob tem je izpostavila, da so bila tudi Plečnikova dela pogosto deležna nasprotovanj in kritik, a so s časom postala ponos slovenskega narodnega izročila.

Izpostavila je tudi nujnost ambicioznih državnih projektov in pogumnih odločevalcev. "Arhitekt lahko zasnuje drzno stvaritev, ampak za njeno uresničitev potrebuje tudi pogumnega odločevalca. Takega, ki se je pripravljen argumentirano soočiti s kritikami in zagotoviti sredstva za izvedbo projektov državotvorne arhitekture," je poudarila. Opozorila je, da so zamude in neuresničeni projekti, kot je na primer izgradnja NUK 2, povzročili veliko škodo na področju kulture in znanosti.

Na koncu je predsednica čestitala vsem nagrajencem in izrazila upanje, da bo Slovenija tudi v prihodnje negovala in podpirala vrhunske arhitekturne dosežke. "Naša domovina ima izvrstne arhitekte, ki jih, tako kot nocoj, vsako leto počastimo s Plečnikovo nagrado in Plečnikovimi medaljami za njihov prispevek k nadgrajevanju in dopolnjevanju kulturne dediščine naše družbe," je zaključila.