Praznovanje 20-letnice članstva Slovenije v EU: srečanje predsednikov sosednjih držav

Brdo pri Kranju

22. 4. 2024 10:00 - 22. 4. 2024 15:00

Slovenija letos obeležuje 20 let članstva v Evropski uniji, prelomnega dejanja, s katerim je Slovenija izpolnila enega svojih ključnih strateških oziroma zunanjepolitičnih ciljev. To obletnico bomo v Uradu predsednice Republike Slovenije obeležili s predsedniškim vrhom, ki bo potekal v ponedeljek, 22. aprila 2024, na Brdu pri Kranju.

Na povabilo predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, se bodo ta dan v Sloveniji prvič po 24. juniju 2011 sestali predsedniki vseh sosednjih držav. Na Brdo pri Kranju prihajajo italijanski predsednik Sergio Mattarella, avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, hrvaški predsednik Zoran Milanović in madžarski predsednik Tamás Sulyok.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar bo opravila ločene pogovore s predsedniki ter skupne plenarne pogovore z njihovimi delegacijami. Ob tej priložnosti bodo predsedniki razpravljali o skupni prehojeni poti v evropski družini ter o aktualnih izzivih EU, s katerimi se Unija spopada tudi v luči spremenjenih geopolitičnih razmer v svetu in soseščini ter o pomenu udeležbe na letošnjih volitvah v Evropski parlament. Predsedniki bodo izmenjali tudi poglede o prihodnosti širitve EU ter o potrebnih korakih pri podpori državam kandidatkam na njihovi poti v EU. Slovenija ostaja odločna zagovornica širitve EU tako na Zahodni Balkan kot na države vzhodnega tria, pri tem pa podpira krepitev obstoječih mehanizmov EU na področju vladavine prava ter izpostavlja pomen notranje pripravljenosti Unije na prihodnje širitve. Slovenija bo še naprej podpirala izvajanje reform v regiji Zahodnega Balkana in se zavzemala za čimprejšnje politične odločitve o nadaljnjih korakih za posamezne države kandidatke, hkrati pa od vseh držav Zahodnega Balkana pričakovala jasno zavezanost izvajanju političnih, socialno-ekonomskih, pravosodnih in drugih reform.


AKREDITACIJE

Predvideni so fototermini in izjava predsednikov za javnost. Predstavnike medijev prosimo, da se za spremljanje obiska AKREDITIRATE na povezavi: https://dogodki.vlada.si/20-let-v-eu-prijavnica.

Akreditirate se lahko do četrtka, 18. aprila 2024, do 12.00. Po tem datumu akreditiranje ne bo več mogoče, prav tako brez akreditacije ne bodo mogoči vstopi na lokacijo.

Zbirno mesto za predstavnike medijev je ob 9.30 pred Elegans Hotelom Brdo (Predoslje 39, Kranj), kjer boste opravili tudi varnostni pregled. Kasnejši prihodi na lokacijo ne bodo mogoči.

 

MEDIJSKI PROGRAM DOGODKA:

 

Ponedeljek, 22. april 2024

 

10.20 – 10.30

Prihodi predsednikov in njihovih soprog pred Grad Brdo, kjer jih pričaka šef Protokola Republike Slovenije mag. Aleksander Strel in jih pospremi na teraso gradu, kjer jih sprejmeta predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in soprog dr. Aleš Musar.

10.21 –10.28 prihodi predsednikov 

 

FOTOTERMIN

 

*V primeru slabega vremena bo sprejem v Veliki kristalni dvorani Gradu Brdu.

 

Lokacija: Grad Brdo, Predoslje 38, Kranj

sledi

Skupni fototermin (najprej predsedniki, potem skupaj s soprogami).   

 

FOTOTERMIN

 

*V primeru slabega vremena rokovanje v Veliki kristalni dvorani

 

Lokacija: Terasa, nasproti gradu Brdo

10.45 – 11.15

Tête-à-tête srečanje predsednikov.

 

FOTOTERMIN na začetku

 

Lokacija: Grad brdo, Zlati salon, 1. nadstropje

11.25 – 12.25

Plenarni pogovori delegacij, ki jih vodijo predsedniki držav.

 

FOTOTERMIN na začetku

 

Lokacija: Grad Brdo, velika kristalna dvorana (*v primeru slabega vremena: Srebrni salon, 1. nadstropje) 

13.15 – 13.45

Izjava za javnost predsednice Republike Slovenije in predsednikov sosednjih držav.

 

FOTOTERMIN

 

Lokacija: Park Brdo, Račji otok (*V primeru slabega vremena: dvorana Splendens, Kongresni center Brdo, Predoslje 3), Kranj)