Slovesnost ob odprtju stalne razstave Holokavst v Ljubljani

Foto: Daniel Novakovič/STA

Stalna razstava Holokavst v Ljubljani kot mesto spomina in opomina

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je danes zvečer udeležila slovesnosti ob otvoritvi razstave Holokavst v Ljubljani. V slavnostnem govoru je opozorila na pomen kulture spominjanja.

Ljubljana, 1. 9. 2023

Sporočila za javnost , Govori

Predsednica Republike Slovenije je v slavnostnem govoru ob uradnem odprtju razstave poudarila, da takšne razstave potrebujemo, saj nas skupaj s še živečimi pričevalci opozarjajo, da se moramo znati soočiti s svojo preteklostjo in se iz nje učiti. Storjenih napak in grozodejstev nikdar več ne smemo ponoviti – z vsemi močmi se moramo upreti slehernim dejanjem in besedam, ki bi vodile v izključevanje in sovraštvo.

Slovesnost ob odprtju stalne razstave Holokavst v Ljubljani

»Zato ta razstava ni razstava o preteklosti. To je razstava o prihodnosti, kakršna bo, če si bomo nehali prizadevati za demokracijo, mir, spoštovanje človekovih pravic in dostojanstvo slehernega posameznika. Za sožitje in ljubeznivost med ljudmi,« je dejala predsednica Pirc Musar s hvaležnostjo Judovskemu kulturnemu centru in Mestnemu muzeju Ljubljana, ki sta pripravila razstavo, s katero so žrtve holokavsta v Ljubljani »simbolno združene v nov dom, kjer njihova življenja in žrtve nikdar ne bodo pozabljeni.«

Razstava »Holokavst v Ljubljani« je prva stalna razstava, ki je posvečena žrtvam holokavsta v Ljubljani. Pripravila sta jo Judovski kulturni center Ljubljana in Mestni muzej Ljubljana. Kustos razstave je dr. Blaž Vurnik, vizualno pa sta jo postavila Miran Mohar in Vadim Fiškin.