Predsedničini forumi bodo potekali skozi celoten mandat in bodo povezani s strateško pomembnimi temami za prihodnost Slovenije.

 

Prvi Predsedničin forum je bil posvečen zdravstvu

Nihče ne sme ostati brez zdravstvenih storitev takrat, ko jih potrebuje

Brdo pri Kranju, 23. maj 2023 - Področje zdravstva je eno temeljnih strateških področij, ki mu predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar posveča posebno pozornost, zato je bil tej temi posvečen tudi današnji prvi Predsedničin forum. Namen foruma, na katerem je poleg strokovnih razpravljavcev kot osrednji gost sodeloval tudi minister za zdravje Danijel Bešić Loredan, je doprinos k pripravi celovite zdravstvene reforme, ki mora biti plod strpnega dialoga tako s stroko kot tudi s civilno družbo, v iskanju dobrih rešitev za vse.

»S prvim Predsedničinim forumom želim pomagati poiskati strateške usmeritve in poenotiti politike, da bo nujni proces zdravstvene reforme tekel čim bolj učinkovito, poenoteno in nemoteno,« je uvodoma izpostavila predsednica, ki pričakuje, da se bo z napovedano zdravstveno reformo ustavilo kršenje človekovih pravic tistim državljankam in državljanom, ki nimajo urejenega dostopa do zdravstvenih storitev oziroma do osebnega zdravnika.

Ključ do uspešne reforme predsednica republike vidi predvsem v sodelovanju: tako v ekipah v zdravstvu, med odločevalci v vseh sektorjih, koalicijo in opozicijo ter z upoštevanjem dobrih pobud izvajalcev zdravstvenih storitev. »Vsi skupaj moramo delovati v dobrobit pacientk in pacientov. Nihče ne sme ostati brez zdravstvenih storitev takrat, ko jih potrebuje, to je eden izmed petih glavnih ciljev mojega mandata.«

Na forumu je bilo sicer večkrat izpostavljeno, da enostavnih receptov za zdravstveno reformo ni. Udeleženci pa so se strinjali, da lahko postopni koraki v pravo smer peljejo v učinkovito in dobro zdravstveno reformo. »Vsi si želimo ohraniti javno zdravstvo in mu pomagati, da se bo prilagajal na zahtevne razmere. Slišali smo kar nekaj dobrih izhodišč in zaupam ministru, da bo zdravstvena reforma izpeljana kakovostno. Prav je, da razmišljamo strokovni sveti, politika, civilna družba in posamezniki. Vendar pa je potem dolžnost odločevalcev, da se iz razmišljanja preide v dejanja,« je potek foruma ocenila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Poleg ministra za zdravje Danijela Bešića Loredana so na forumu sodelovali ugledni strokovnjaki s področja zdravstva, politike ter predstavniki civilnodružbenih organizacij. O demografski sliki in ključnih izzivih na tem področju so razpravljali dr. Mitja Čok in dr. Petra Došenović Bonča iz Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. Poglede na učinkovito organizacijo in upravljanje zdravstvenega sistema so predstavili dr. Alojz Ihan iz UKC Ljubljana, dr. Dragan Kovačić, direktor Splošne bolnišnice Celje, ter Kristina Modic iz Slovenskega združenje bolnikov z limfomom in levkemijo. Izhodišča za dosego večje učinkovitosti pa so orisali Luka Renko iz Sledilnika, dr. Ivan Eržen, strokovni direktor NIJZ, in Tatjana Mlakar, generalna direktorica ZZZS.

Predsedničin forum - zdravstvo