Dr. Aleš Musar se je v imenu predsednice republike udeležil svečane akademije ob 160-letnici III. gimnazije Maribor.

Foto: Foto Tatjana (III. gimnazija Maribor)

Znanje je univerzalni temelj za prihodnost

Soprog predsednice Republike Slovenije dr. Aleš Musar se je v imenu predsednice republike udeležil svečane akademije ob 160-letnici III. gimnazije Maribor in nagovoril zbrane.

Maribor, 10. 10. 2023

Dr. Musar je v nagovoru poudaril vlogo učiteljic in učiteljev, ki na mlade prenašajo znanje, spodbujajo radovednost in kritično mišljenje ter spodbujajo ljubezen do učenja. V imenu predsednice republike jim je izrazil hvaležnost za opravljanje tega pomembnega poslanstva za prihodnost družbe, ki mladostnikom pomaga, da zrastejo v odrasle osebe, opremljene z znanjem prednikov, poznavanjem in obvladanjem poklicnih kompetenc današnjega časa ter z nenehno željo po odkrivanju nečesa novega.

»Ob 200-letnici šole bo tukaj zbran povsem drug profesorski zbor. Ampak nekateri izmed vas boste tu. Morda zdaj v dvorani že sedi tedanji župan Maribora ali pa ministrica za šolstvo, ki bo imela govor ob tisti obletnici. Tedaj boste – z nekaj nostalgije – morda pomislili tudi na današnji dan,« je dejal dr. Musar in spomnil na besede svoje mentorice dr. Aleksandre Kornhauser Frazer, da je diploma v resnici certifikat učljivosti in dokazuje, da je motiviran človek sposoben v petih letih naštudirati določeno področje. »Lepota temelja znanja je, da je ta temelj univerzalen. Na njem lahko zgradite hišo z gradbenim dovoljenjem, ki ga predstavlja nadaljnji formalni študij, ali brez njega, če sami iščete novo znanje,« je ob koncu nagovora poudaril dr. Musar.