govor PRS

Foto: Nebojša Tejić/STA

Veličina naroda se meri tudi po tem, kako dobro ravna s svojimi starejšimi državljani

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes, 27. septembra, ob odprtju Festivala za tretje življenjsko obdobje, tega največjega dogodka za starejše v Evropi, izpostavila, da se veličina naroda meri tudi po tem, kako dobro ravna s svojimi starejšimi državljani.

Ljubljana, 27. 9. 2023

Sporočila za javnost , Govori

Slovenska družba se na tem področju sooča z velikimi izzivi in predsednica je zagotovila, da bo v skladu s svojimi pristojnostmi tudi sama vedno opozarjala, ko bodo ogrožene pravice in dostojno življenje starejših.

Jesen življenja ali tretje življenjsko obdobje je čas, ko bi morali starejši uživati v rezultatih dela in ustvarjanja v aktivni življenjski dobi. Ko bi morali uživati v dostojni starosti. Takšno je upravičeno pričakovanje ljudi, ki so, vsak na svojem področju, gradili našo državo. Rdeča nit celotne naše zgodovine namreč je, sicer včasih bolj, drugič manj poudarjena, solidarnost pri izgradnji socialne države ter pripravljenost za medsebojno pomoč med ljudmi, je dejala predsednica.

Beseda solidarnost je pogosto odmevala ob letošnjih hudih poplavah, podobno lani, ko so nas na podoben način združili požari na Krasu.

Brez solidarnosti ne bi imeli na voljo vsega tistega, kar opazijo tujci, ko nas obiščejo. Veliko je storitev in dragocene dediščine predanega požrtvovalnega dela danes naše starejše generacije, ki delajo našo državo ljudem prijazno. Zato moramo ceniti vse, kar so nam naši predniki zagotovili in kar starejši še vedno prispevajo.

Kot je izpostavila predsednica, se je potrebno upreti vsem poskusom, da se starejše prikaže predvsem kot breme družbe, ki ogroža naš napredek in razvoj. Vlada pripravlja pokojninsko reformo, ki ne sme slediti neoliberalni predpostavki, češ da je starost preveč zaščiteno življenjsko obdobje in je treba pravice, ki jih zagotavlja socialna država, skrčiti ter skrb za starejše prepustiti predvsem družini. Pokojninska reforma mora prinesti dostojne pokojnine.

Zakon o dolgotrajni oskrbi mora biti vpeljan v prakso tako, da bo zagotavljal storitve tistim, ki jih potrebujejo, na solidarnostni način. Da ne bo jemal že pridobljenih pravic in bo socialna država ostala socialna.

Slovenija nujno potrebuje spremembe na področju zdravstva, da nihče ne bo ostal brez potrebne zdravstvene oskrbe, ko jo bo potreboval.

Treba je tudi narediti več, da zmanjšamo revščino, še posebej otrok in starejših žensk.

In z vsemi temi izzivi se moramo spoprijeti karseda hitro in odgovorno, poudarja predsednica.