odprtje BSF

Foto: Boštjan Podlogar/STA

"Solidarnost močno zaznamuje obdobje po nedavnih uničujočih poplavah"

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes pričela udeležbo na 18. Blejskem strateškem forumu 2023 (BSF), ki letos poteka pod naslovom »Solidarnost za globalno varnost«.

Bled, 28. 8. 2023

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Predsednica Pirc Musar se je udeležila odprtja foruma, ki je letos zaradi katastrofalnih poplav v Sloveniji in številnih kriz, ki smo jim priča po svetu, usmerjen v iskanje skupnih rešitev o tem, kako lahko kot mednarodna skupnost na temeljih solidarnosti gradimo trajnosten, odporen in socialno pravičen svet.

Predsednica Pirc Musar se je po odprtju foruma srečala s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Zahvalila se mu je, da je obiskal Slovenijo v teh težkih časih po katastrofi, ki je prizadela velik del naše države in izrazil solidarnost z ljudmi. Sogovornika sta soglašala, da so ekstremne vremenske razmere oster opomin, da bi morali vsi storiti več za boj proti podnebnim spremembam in sprejeti trajnostne rešitve.

Ena od glavnih tem pogovora je bila tudi širitev Evropske unije, ki je po mnenju predsednice geopolitična prioriteta in realnost. Širitev EU na Zahodni Balkan bi moral ostati prednostna naloga EU, je prepričana predsednica. Predsedniku Evropskega sveta je predstavila načrte za letošnji vrh procesa Brdo Brijuni, ki bo 11. septembra v Skopju. Voditelji se bodo po predsedničinih besedah osredotočili na tri teme. Poleg kritične obravnave dinamike evropskega integracijskega procesa ko gre za Zahodni Balkan bodo državnice in državniki obravnavali tudi temi, ki jim sama posveča posebno pozornost: to so mladi in podnebne spremembe. Obe problematiki presegata ideološke okvirje in lahko prestavljata temelj, na katerem lahko akterji v regiji pomagaio utrjevati pot v skupno prihodnost.

Predsednica Pirc Musar in predsednik Michel sta soglašala, da v okviru EU potrebujemo močnejše sodelovanje na vseh ravneh, predvsem pa prilagoditev delovanja novim izzivom, ki smo jim priča.

Predsednica Pirc Musar se je v nadaljevanju dneva srečala tudi s predsednico Helenske republike Katerino Sakellaropoulou. Slovenska in grška predsednica sta uvodoma potrdili prijateljske odnose med državama. Predsednica Pirc Musar je zahvalila grški predsednici za udeležbo na našem največjem mednarodnem dogodku v Sloveniji - že 18. BSF in izrazila interes za nadaljevanje in poglobitev te dobre dinamike odnosov na visoki ravni. Predsednici sta potrdili tudi zavezanost EU vrednotam, spoštovanju mednarodnega prava in človekovih pravic, demokraciji in solidarnosti med državami članicami EU.

Glavna tema pogovora med predsednicama so bile razmere na Zahodnem Balkanu. Soglašali sta, da je evropska prihodnost Zahodnega Balkana edina prava prihodnost, ki omogoča stabilnost in varnost v tej regiji. Predsednica je ob tem dejala, da je bila podelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovini pozitiven signal za regijo, saj je pospešila reformne procese v državi, in se zavzela za to, da se pristopna pogajanja z Bosno in Hercegovino pričnejo do konca tega leta. Predsednici sta se posebej zavzeli tudi za ublažitev napetosti in okrepitev dialoga med Beogradom in Prištino.