Govor predsednice republike na 78. zasedanju GS OZN

Govor predsednice republike na 78. zasedanju Generalne skupščine OZNFoto: Matjaž Klemenc/UPRS

Najbolj perečih izzivov današnjega časa ne morejo rešiti posamezne države, vanje moramo biti vključeni vsi

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se v New Yorku udeležuje 78. zasedanja Generale skupščine Organizacije združenih narodov, kjer je danes tudi nagovorila zbrane. V svojem prvem nagovoru te najpomembnejše svetovne multilateralne organizacije je opozorila na nujnost izvedbe reforma dela OZN, predvsem Varnostnega sveta. Opozorila pa je tudi na soočanje s podnebnimi spremembami, zagotavljanje enakopravnosti spolov in naraščajočo problematiko pojava dezinformacij v dobi razcveta umetne inteligence. Pred uradnim začetkom se je predsednica srečala tudi z ukrajinskim predsednikom Zelenskim.

New York, 19. 9. 2023

Sporočila za javnost , Govori , Mednarodne aktivnosti

Svet se demografsko in tehnološko izjemno hitro spreminja, človeško dostojanstvo pa še vedno ni zagotovljeno vsem, je uvodoma izpostavila predsednica Pirc Musar in dodala: »To je svet, ki potrebuje Organizacijo združenih narodov z reformiranim in reprezentativnim Varnostnim svetom, ki se bo lahko učinkovito, ustrezno in pravično odzival na vse prihajajoče izzive.«

»Najbolj perečih izzivov današnjega časa ne morejo rešiti posamezne države, ne glede na njihovo velikost ali moč. Vanje moramo biti vključeni vsi, sicer bodo naši otroci in vnuki prizadeti veliko bolj kot generacija voditeljev, zbranih tukaj.« S temi besedami je predsednica države opozorila na nujnost reforme Varnostnega sveta OZN, ki mora po mnenju Slovenije in nekaterih drugih držav članic prinesti bolj pravična in reprezentativna razporeditev sedež.

Predsednica se je ob tem zahvalila državam za podporo ob izvoliti Slovenije v ta organ, kamor je bila Slovenija izvoljena 6. junija letos, mandat nestalne članice pa uradno začenja 1. januarja 2024. Kot je dejala to nalogo prevzemamo z veliko mero časti, globoko ponižnostjo in občutkom skupne odgovornosti.

Podnebne spremembe so po mnenju predsednice republike največji izziv našega časa. Kot primer je navedla katastrofalne poplave v Sloveniji in poudarila, da je pri reševanju takšnega izziva potrebna globalna solidarnost. V ta namen namerava Slovenija povečati svoj prispevek v Zeleni podnebni sklad za 50 odstotkov.

Spregovorila je tudi o pasteh digitalne dobe, ki vključujejo širjenje dezinformacij in nespoštovanje človekovih pravic v digitalnem prostoru. Izpostavila je potrebo po odgovornem upravljanju razvoja novih tehnologij, vključno z umetno inteligenco ter pozvala k sprejemu globalnega digitalnega sporazuma.

Slovenska zunanja politika pa že nekaj časa enotno opozarja tudi na pomembnost enakopravnosti spolov kot enega izmed ključnih ciljev trajnostnega razvoja, ki zagotavlja polno in enakopravno udeležbo žensk na vodilnih položajih.

V sklepnih mislih svojega govora je predsednica republike izrazila potrebo po multilateralizmu in poudarila, da mora biti nov globalni dogovor temeljen na solidarnosti, zaščiti narave in človekovega dostojanstva ter da morajo vsi akterji prispevati k reševanju skupnih izzivov.

Pred današnjim uradnim začetkom zasedanja se je predsednica Pirc Musar srečala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in poudarila, da je sporočilo Slovenije glede Ukrajine jasno in odločno: "Ostati moramo enotni pri zaščiti mednarodnega prava. Ukrajini trdno stojimi ob strani!"

V nadaljevanju dneva se bo predsednica udeležila tudi sprejema, ki ob robu zasedanja gostita predsednik ZDA Joe Biden in soproga dr. Jill Biden. S predsednikom se bo tudi srečala.

Svoje aktivnosti na 78. zasedanju Generalne skupščine je sicer vodja slovenske delegacije začela včeraj na otvoritvi Vrha o ciljih trajnostnega razvoja, v sklopu katerega je kot so-predsedujoča nastopila tudi na 3. dialogu voditeljev z naslovom: »Nosilci sprememb: Uporaba znanosti, tehnologije, inovacij in podatkov za ukrepe preobrazbe.

Opravila pa je tudi dvostranska srečanja s predsednikoma Gane in Kazahstana ter predsedujočim 78. zasedanja Generalne skupščine OZN Dennisom Francisem. Neformalno pa je opravila pogovore še z nekaterimi drugimi svetovnimi voditelji, med drugim s predsednico Barbadosa Mio Mottley, ki je velika borka na področju iskanja trajnostnih ukrepov za soočanje s podnebnimi spremembami.

Ob koncu dneva pa se je udeležila tudi sprejema nemškega kanclerja Olafa Scholza. Slovenija in Nemčija sta trdni zaveznici znotraj Združenih narodov, svoje odlično dvostransko sodelovanje pa nadaljujeta tudi na gospodarskem in kulturnem področju. Slednje bo letos še posebej izpostavljeno, saj bo Slovenija častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma, ki se ga bo udeležila tudi predsednica Pirc Musar.

Govor na 78. zasedanju Generalne skupščine OZN