Slovesnost ob uradnem začetku projekta Mojstri digitalne prihodnosti.

Foto: Anže Malovrh/STA

Mladi bodo mojstri digitalne prihodnosti

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je udeležila slovesnosti, s katero se je uradno začel projekt Mojstri digitalne prihodnosti, v katerem bo sodelovalo 200 mladih iz 21 osnovnih in srednjih šol. Predsednica republike je nagovorila mlade, ob tem pa se je srečala z guvernerjem mag. Boštjanom Vasletom, ki je skupaj s predsednico republike častni pokrovitelj projekta, namenjenega finančnemu opismenjevanju mladih.

Ljubljana, 4. 10. 2023

Sporočila za javnost , Govori

»Veseli me, da smo skupaj z Banko Slovenije prepoznali skupno željo in voljo, da ozaveščamo o pasteh novih tehnologij, ki bodo krojile življenje prihodnjih generacij,« je ob uradnem začetku projekta Mojstri digitalne prihodnosti strnila vtise predsednica Republike Slovenije.

V sklopu projekta Banke Slovenije bodo mladi razmišljali in razpravljali o pomenu digitalizacije za bančni sistem, sodobnih načinih plačevanja in aktualnih gospodarskih trendih, vplivu digitalnega razvoja na umetno inteligenco ter z njo povezanih pravicah in odgovornosti posameznika. Zanimanje za to je izrazilo 200 mladih iz 21 slovenskih osnovnih in srednjih šol, kar po mnenju predsednice republike dokazuje, da je zanimanje za tovrstne vsebine med mladimi veliko, prav takšna pa je tudi naklonjenost med mentoricami in mentorji.

Slovesnost ob uradnem začetku projekta Mojstri digitalne prihodnosti.

»Znati pametno finančno načrtovati, imeti pod nadzorom porabo, poznati različne načine in oblike plačevanja, razumeti kdaj in kako varčevati, poznati zakonitosti naložb in se zavedati vseh posledic zadolževanja – to so znanja, ki niso samo teoretična, ampak še kako uporabna v vsakdanjem življenju,« je mladim sporočila predsednica Pirc Musar in poudarila, da bodo finančna znanja izjemnega pomena pri reševanju izzivov, med katerimi je prilagajanje na podnebne spremembe.

Predsednica republike je ponovno opozorila, da učinkovito in uspešno reševanje družbenih in tehnoloških izzivov zahteva vse naše znanje in sposobnosti, zato ne smemo zanemariti potenciala deklet in žensk, ki morajo imeti enak dostop do kakovostnega izobraževanja kot fantje in moški. »Zato sem vesela podatka, da so tudi pri sodelovanju v tem turnirju dekleta številčno izenačena s fanti,« je dejala in mlade spodbudila k širjenju pridobljenega znanja med svojimi vrstniki in starši.

Pred slovesnostjo se je predsednica republike sestala z guvernerjem Banke Slovenije mag. Boštjanom Vasletom, ki ji je predstavil delovanje banke in aktualne odločitve Evropske centralne banke, pa tudi ukrepe bank pri poplavnih sanacijah.