Spominska slovesnost ob 93. obletnici usmrtitve bazoviških junakov

Foto: Bor Slana/STA

V večni spomin na bazoviške junake

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je udeležila spominske slovesnosti ob 93. obletnici usmrtitve bazoviških junakov. Ferdu Bidovcu, Franju Marušiču, Zvonimirju Milošu in Alojzu Valenčiču se je poklonila s položitvijo cvetja ob prisotnosti Častne enote Republike Slovenije.

Ljubljana, 8. 9. 2023

Sporočila za javnost

Bazoviške žrtve Ferdo Bidovec, Franjo Marušič, Zvonimir Miloš in Alojz Valenčič so bili obsojeni na smrt na prvem tržaškem procesu, ki je trajal od 1. do 5. septembra 1930. Ob zori 6. septembra 1930 so bili ustreljeni na vojaškem strelišču pri Bazovici in od tedaj veljajo za simbol protifašističnega odpora.

Ob 93. obletnici njihove smrti sta tradicionalno spominsko slovesnost priredila Društvo TIGR Primorske in Odbor za proslavo bazoviških junakov pri Narodni in študijski knjižnici iz Trsta. Potekala je ob spominski plošči bazoviških junakov, ki od leta 2021 stoji pred stavbo Rektorata Univerze v Ljubljani.

Predsednica Pirc Musar se je bazoviškim junakom poklonila ob prisotnosti Častne enote Republike Slovenije. K spominski plošči, kjer so v večnost vklesana njihova imena, je položila cvetje.

Spominska slovesnost ob 93. obletnici usmrtitve bazoviških junakov

»Zgodovine ne moremo spremeniti, a se je moramo spominjati in iz nje učiti. Slavne dni in vélike ljudi lahko slavimo, neslavna dejanja in zločine proti človečnosti moramo obžalovati in jih obsojati iz dneva v dan, da jih nikoli ne pozabimo. Za prihodnost mladih pa si srčno želim, da smo se ljudje iz zgodovine naučili dovolj, da je nikdar več ne bomo pisali s krvjo nedolžnih žrtev, marveč z dejanji izjemnih ljudi, ki so našo družbo delali plemenitejšo,« je sporočilo predsednice Republike Slovenije ob obletnici smrti bazoviških junakov.

Slovesnost je potekala na dan, ko je pred 80 leti postala javna informacija o kapitulaciji fašistične Kraljevine Italije pod vodstvom Benita Mussolinija, in dan pred slovesnostjo ob 80. obletnici osvoboditve italijanskega fašističnega koncentracijskega taborišča Kampor in osvoboditve otoka Rab, ki je sledila 11. septembra 1943.

Predsednica republike se bo jutrišnje spominske slovesnosti na Rabu udeležila skupaj s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem. V spomin na žrtve enega izmed najhujših italijanskih koncentracijskih taborišč bosta k spomeniku položila skupni venec.