Predsednica se je seznanila z aktualnim zadevami na obrambnem področju in z aktivnostmi obrambnega ministrstva v poplavah

Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Predsednica se je seznanila z aktualnim zadevami na obrambnem področju in z aktivnostmi obrambnega ministrstva v poplavah

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes sprejela ministra za obrambo Marjana Šarca in načelnika generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnika Roberta Glavaša. Gre za prvo redno obdobno srečanje, v okviru katerih se bo predsednica sproti seznanjala s ključnimi aktualnimi informacijami na obrambnem področju.

Predsedniška palača, 8. 9. 2023

Sporočila za javnost

Predsednica republike se je uvodoma zahvalila vojakinjam in vojakom za neprecenljivo pomoč, ki so jo nudili v obdobju nedavnih poplav v Sloveniji. Preko 600 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske in okrog 230 pripadnikov tujih oboroženih sil je namreč opravljalo številne reševalne naloge na več kot 15 območjih po državi. Slovenska vojska je zagotavljala tudi tehnično pomoč, in sicer v povprečju pet helikopterjev dnevno, ki so prepeljali 500 oseb in 152 ton tovora. Sodelovalo je tudi več kot 30 tovornih vozil, avtocistern za vodo in gorivo, na terenu so bili vsi razpoložljivi delovni stroji in več kot 20 kolesnih oklepnih vozil.

Tudi tako velikemu angažmaju različnih strokovnih služb, na čelu s Štabom Civilne zaščite Republike Slovenije pod vodstvom Srečka Šestana, kot tudi neprecenljivi mednarodni pomoči, ki smo prejeli, se lahko zahvalimo, da so se izredne razmere v prizadetih lokalnih skupnostih toliko uredile, da je Vlada Republike Slovenije 31. avgusta 2023 lahko sprejela odločitev, da se prekliče aktivacija Državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah. Slovenska vojska bo sicer na prizadetih območjih še naprej nudila pomoč pri odstranjevanju posledic poplav in plazov.

Predsednica Pirc Musar se je v nadaljevanju seznanila tudi s potekom nabav za Slovensko vojsko, skladno z načrtom razvojnih programov za 2023-2026, ki ga je Vlada sprejela julija 2023. Seznanila se je tudi z aktualnimi razmerami v Ukrajini ter obsegom donacij vojaške opreme, materialne in humanitarne pomoči Slovenije.