Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je na Brdu pri Kranju udeležila prireditve Parašportnik leta 2022.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Pirc Musar na prireditvi Parašportnik leta 2022 o pomenu enakopravnosti na vseh področjih: »Vsak dan, sleherna sekunda je primeren trenutek za enakopravnost«

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je na Brdu pri Kranju udeležila prireditve Parašportnik leta 2022. Predsednica republike je bila na prireditvi slavnostna govornica.

Brdo pri Kranju, 24. 1. 2023

Sporočila za javnost , Govori

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je na Brdu pri Kranju udeležila prireditve Parašportnik leta 2022. Predsednica republike je bila na prireditvi slavnostna govornica.

V nadaljevanju je besedilo slavnostnega govora predsednice republike. Velja govorjena beseda.

Spoštovani predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja gospod Damijan Lazar, drage parašportnice, dragi parašportniki, visoki gostje, gospe in gospodje.

Hvaležna sem Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskemu paralimpijskemu komiteju in vodstvu za vabilo na to pomembno prireditev, ki slavi slovenske parašportnice in parašportnike in opominja na pomen enakopravnosti.

Najprej sprejmite, prosim, spoštovani gospod Lazar, moje iskrene čestitke ob 60-letnici delovanja vaše zveze, ki ste jo obeležili v minulem letu.

Zveza v marsičem nadaljuje plemenito poslanstvo strokovnega dela z invalidi na športnem področju, ki ga je sredi prejšnjega stoletja osnoval Bojan Hrovatin, pionir tega področja na Slovenskem.

Ob tej svečani priložnosti želim predvsem spregovoriti o pomenu enakopravnosti na vseh področjih, tako pri profesionalnem športu kot tudi na področju športa za vse in v družbi na sploh.

Sem zagovornica človekovih pravic in trdno verjamem v dosledno izpolnjevanje pravic, ki so invalidom zagotovljene z ustavo in drugimi zakoni, pa tudi z mednarodnim pravom.

»V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino,« beremo v 14. členu naše ustave.

Ustavni temelj naše družbe je torej enakopravnost med ljudmi. Sožitje, v katerem ima sleherni od nas možnost, da živi lepo, polno življenje, vendar nikoli tako, da sočloveku to možnost – pravico, pravzaprav – odreče.

Kljub zgledno urejenemu področju pravic invalidov v Sloveniji ocenjujem, da je še veliko možnosti in priložnosti za izboljšanje vašega položaja v družbi. Od dostopnosti do javnih ustanov do izobraževanja in zaposlovanja.

»Vendar se ne moremo ustaviti pri tem, da te možnosti in priložnosti zgolj vidimo. Moramo jih nasloviti. Tenkočutno in učinkovito. Predvsem pa ni treba čakati na »pravi trenutek«. Vsak dan, sleherna sekunda, je »primeren trenutek« za enakopravnost. Zato pozivam, da se teh vprašanj lotimo takoj in z dolžnim pogumom.«

dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije

Že večkrat sem poudarila, da mora politika v vlogi voditelja znati spodbuditi institucije, stroko, nevladne organizacije, aktiviste in vse druge k iskanju pravih rešitev in jim pri tem tudi prisluhniti.

Neučinkovito naslovljen izziv postane dolgoročen družbeni oziroma sistemski problem, če pri iskanju rešitev ne vključimo tistih, ki s temi izzivi živijo vsak dan. In tukaj ne mislim le na pro forma vključujoč dialog. Ta ni dovolj. Temeljiti mora na – poudarjam – enakopravnosti udeleženih v razpravo. Če je ni ali če je neiskrena, potem rešitve niso dobre.

Spoštovane gospe in gospodje,

kot predsednica republike si bom zato prizadevala, da bodo vaši pozivi in predlogi za izboljšanje položaja invalidov slišani in upoštevani. Obljubljam vam, da se bom z vsem srcem posvetila vlogi, ki mi je zaupana. Skupaj bomo naredili nove korake proti enakopravni, bolj vključujoči in pravičnejši, predvsem pa solidarnejši družbi. To potrebujemo in to si kot družba zaslužimo.

Pri tem bom imela dve vodili. Prvo je dostojanstvo za vse. Drugo pa je enako vašemu: nič o invalidih brez invalidov.

Prireditev Parašportnik leta 2022.

»Drage parašportnice in dragi parašportniki,

verjamem, da bi šport za invalide ter parašportnice in parašportniki morali dobiti več pozornosti in prostora v javnostih. To si zaslužite in tako bi bilo prav. Obenem pa bi bil to tudi pravi signal, da ste prepoznan in cenjen del naše navdihujoče – in raznolike – športne skupnosti.«

 

dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije

Parašportnice in parašportniki osvajate medalje in svet. Če so moji podatki pravilni, ste v zgodovini samostojne Republike Slovenije domov skupno prinesli kar 23 olimpijskih medalj, od tega 4 zlate, 10 srebrnih in 9 bronastih.

Toda najbolj pomembno je, da ste srca nas, ki smo vaši podporniki ob uspehih in v težjih obdobjih, osvojili že davno. Ste naši, imamo vas radi in s ponosom navijamo za vas in vas spodbujamo.

Ste simbol življenjske moči – vsak edinstven, s svojo izkušnjo sveta in zgodbo, vsak s svojimi strahovi, uspehi in porazi, a vztrajni in zavzeti do cilja.

Iskreno čestitam vsem, ki ste nocoj tukaj, pa tudi tistim, ki so zaradi drugih športnih obveznosti z nami v mislih. Vsi ste šampioni.

Čestitke tudi predanim trenerjem in članom strokovnih ekip, srčna zahvala pa vašim družinam in prijateljem, ki vas podpirajo pri izpolnjevanju vaših športnih sanj. Brez družine, prijateljev in njihove podpore človeku ne uspe. Tega se zavedam tudi sama.

Srečno in vse dobro na vseh področjih življenja, drage parašportnice in parašportniki!