Predsednica republike na Konferenci OZN o vodi

Foto: UN Photo/Rick Bajornas

Potrebujemo posebnega odposlanca Združenih narodov za vodo

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se udeležuje Konference Združenih narodov o vodi, ki se je na sedežu Organizacije združenih narodov začela danes. Predsednica republike je nastopila na velikem plenarnem zasedanju držav. V govoru je pozvala k imenovanju posebnega odposlanca Združenih narodov za vodo, k rednemu medvladnemu dialogu in izpolnjevanju ambicioznih zavez za zaščito voda.

OZN, New York, 22. 3. 2023

Sporočila za javnost , Govori , Mednarodne aktivnosti

»Potrebujemo močnega mednarodnega zagovornika vode! Potrebujemo posebnega odposlanca ali odposlanko ZN za vodo,« je v govoru na plenarnem zasedanju držav pozvala predsednica republike in poudarila, da poziv podpira več kot 150 držav, ki so prepričane, da bi imenovanje posebnega odposlanca sprožilo nujno potrebne nadaljnje ukrepe za zaščito voda. Predsednica Pirc Musar je izpostavila nujnost rednih medvladnih srečanj OZN na visoki ravni, namenjena vodi. »S takim svetovnim pregledom stanja vsaki dve ali tri leta ne bi le ohranjali zagona, za katerega smo poskrbeli na tej konferenci, temveč bi tudi poganjali postopek nadaljnjega ukrepanja,« je dejala.

Predsednica republike je poudarila tudi pomen uresničevanja ambicioznih zavez. V nagovoru je predstavila zaveze, s katerimi želi Slovenija prispevati k upravljanju voda ob upoštevanju enakosti spolov, zaščiti vodnih virov in infrastrukture z večjim upoštevanjem mednarodnega humanitarnega prava, boljšemu dostopu do odprtokodnega usposabljanja na področju upravljanja voda, nadgradnji čezmejnega sodelovanja na področju voda z znanostjo, tehnologijo in upravljanjem obnove vodnih ekosistemov ter nadgradnji sistema za napovedovanje poplav in opozarjanje.

Predsednica Republike Slovenije je v imenu Koalicije za čezmejno vodno sodelovanje predstavila skupno izjavo koalicije, ki jo sestavlja več kot 40 držav, regionalnih povezav in mednarodnih organizacij, mednarodnih finančnih institucij, nevladnih organizacij, akademskih in raziskovalnih središč, združenih, da bi ohranili in pospešili čezmejno sodelovanje na področju voda.

Namen tokratnega srečanja držav, ki simbolno sovpada z obeležitvijo svetovnega dneva voda, je celoviti vmesni pregled izvajanja ciljev mednarodne akcije Združenih narodov »Voda za trajnostni razvoj 2018–2028«. Cilji tega akcijskega desetletja se osredotočajo na trajnostni razvoj in celostno upravljanje vodnih virov za doseganje družbenih, gospodarskih in okoljskih ciljev. Poseben poudarek je namenjen mednarodnemu sodelovanju in vključevanju žensk, otrok, mladih, starejših, invalidov, avtohtonih ljudstev in lokalnih skupnosti za dosego teh ciljev.

V nadaljevanju se bo predsednica republike udeležila več dogodkov ob robu konference. Nocoj bo nagovorila udeležence sprejema Afriške ministrske konference o vodi kot predstavnica države članice EU. Sinoči, na predvečer začetka konference, se je udeležila delovne večerje, ki sta jo priredila sopredsedujoča konferenci, tadžikistanski predsednik Emomali Rahmon in nizozemski kralj Viljem-Aleksander.

Predsednica Pirc Musar ima načrtovanih tudi več dvostranskih srečanj.

Predsednico republike na konferenci spremljata ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.