20230525 01240919

Predsednica republike si je ogledala tudi proizvodni proces. Foto: Daniel Novakovič / STA

Podjetje Siliko že 30 let razume pomembnost povezovanja med gospodarskim in akademskim okoljem

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je danes udeležila slovesnosti ob 30-letnici delovanja podjetja Siliko, ki zaposluje več kot 600 ljudi, zaupajo pa jim zveneča avtomobilska imena.

Vrhnika, 25. 5. 2023

Sporočila za javnost , Govori

Za spodbujanje inovativnosti mora biti po mnenju predsednice področje razvoja, raziskav in inovacij usklajeno s potrebami gospodarstva. Prav temu so namenjena strateška razvojno inovacijska partnerstva, ki prispevajo k nadaljnjem razvoju in dvigu dodane vrednosti slovenskega gospodarstva. »Brez vlaganj v razvoj, raziskave in inovacije ne bo uspešnih podjetji in ne bo niti blaginje v družbi. Tega se še kako zavedate v Siliku, zato ste v nenehnem razvojnem ciklu,« poudarja predsednica republike.

V luči digitalizacije, avtomatizacije in široke uporabe umetne inteligence, ki prinašajo dodatno potrebo po vlaganju v znanje in krepitev vezi med akademsko sfero in podjetji, je predsednica Pirc Musar izpostavila tudi vlogo podjetja Siliko, ki je že nekaj let aktivno na področju povezovanja med akademsko in gospodarsko sfero kot soustanovitelj Fakultete za tehnologijo polimerov.

V Sloveniji imamo izjemno uspešna podjetja, ki so izrazito izvozno naravnana, vpeta v evropske in globalne ekonomske tokove in se hkrati močno zavedajo pomena investiranja v razvoj, v zaposlene in vse bolj tudi v zeleni prehod. »Ta podjetja predstavljajo hrbtenico slovenskega gospodarstva in so pomemben zaposlovalec v številnih lokalnih okoljih,« še dodaja predsednica republike.

Vrhniško podjetje Siliko je sicer razvojni dobavitelj in proizvajalec tehničnih izdelkov iz elastomerov in termoplastov, ki pretežno deluje v avtomobilski industriji, zaupajo pa jim znamke, kot so BMW, Mercedes in Volkswagen. 70 % vse proizvodnje izvozijo na trg Evropske unije, predvsem na nemško tržišče. Hkrati so tudi pomemben dobavitelj industriji bele tehnike, sodelujejo pa tudi s partnerji na področju elektroindustrije, sanitarne industrije in gradbene industrije.