Skupinska fotografija žensk v politiki.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Feminizem je svoboda za vse, je gibanje za enakopravnost in enakovrednost vseh nas – žensk in moških

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je ob današnjem mednarodnem dnevu žensk priredila sprejem, na katerem so se zbrale ženske, ki se zasedajo pomembne politične položaje v Sloveniji. Prisotne ministrice, poslanke in županje sta poleg predsednice republike nagovorili še predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič ter podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Brdo pri Kranju, 8. 3. 2023

Sporočila za javnost , Govori

Predsednica Pirc Musar je zbranim uvodoma čestitala ob današnjem prazniku. Kot je dejala, v Sloveniji prvič 8. marec praznujemo v prisotnosti predsednice republike, predsednice državnega zbora in ministrice za zunanje zadeve, kar kaže na to, da so ženske v slovenski politiki uspešno prebile steklene stropove. »Naše izkušnje in delo dokazujejo, da smo ženske upravičeno lahko ponosne na prehojeno pot, zaradi njih pa lahko s pogumom načrtujemo prihodnost in brez sleherne zadržanosti rečemo: Tukaj smo. Druga za drugo in za vso družbo. Veliko nas je. Imamo znanje in sposobnosti. Z njimi želimo aktivno sooblikovati prihodnost in narediti svet boljši.«

 

Govor predsednice republike na sprejemu ob mednarodnem dnevu žensk.

Sodobna družba mora po mnenju predsednice stati in obstati na temeljih enakopravnosti, solidarnosti in dostojanstva. Vodilne predstavnice slovenske politike pa morajo biti, če želijo kakovostno odločati, ozaveščene o vseh pomembnih temah, ki vplivajo na naše življenje. Tudi o tem, kaj je feminizem in zakaj se je vredno potruditi za njegovo širše razumevanje v družbi. Saj ravno feminizem sloni na enakopravnosti in pravičnosti. Na enakosti, ki je daleč od istosti. Daleč od ideje, da so ženske vredne več kot moški ali da so moški sovražniki žensk. Zato mora biti enakovrednost žensk v interesu vseh, ne zgolj žensk. »Feminizem je torej svoboda za vse. Je gibanje za enakopravnost in enakovrednost vseh nas – žensk in moških. Jaz feminizem živim, vtkan je v moj DNK,« je poudarila predsednica Pirc Musar.

Predsednica republike je na sprejemu predstavila tudi projekt, ki bo potekal pod njenim pokroviteljstvom, osredotočil pa se bo na znanje in sposobnosti, ki odlikujejo ženske v politiki. S projektom želi, da ženske v politiki druga drugi in družbi pokažejo, da znanja in sposobnosti ne moremo in ne smemo reducirati na videz. Zato je prisotne povabila, da nenaličene stopijo pred objektiv mladega fotografa Jerneja Jelena in nato 8. marca 2024 skupaj odprejo razstavo nastalih portretov.

Sicer pa je bila predsednica republike ob današnjem mednarodnem žensk kot aktivna udeleženka prisotna na več dogodkih. Zgodaj popoldne je nagovorila zbrane na dogodku Ženske v energetiki, v večernih urah pa je najprej pozdravila zbrane na dogodku Mestne zveze združenj borcev za vrednote NOB Ljubljana ob 8. marcu, nato pa je sodelovala na okrogli mizi z naslovom Uspešne ženske in njihova zaznava v medijih, ki jo organizirajo Veleposlaništvo Zvezne republike Nemčije v Sloveniji, Veleposlaništvo Švedske v Sloveniji, predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji ter Združenje za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja ONA VE.

Videoposnetek govora predsednice Republike Slovenije ob mednarodnem dnevu žensk: