IMG 8338

Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Dan slovenske diplomacije

22. maj je dan slovenske diplomacije. Ob dnevu slovenske diplomacije bi se diplomatkam in diplomatom tako doma kot v tujini rada zahvalila za strokovnost in predanost poklicu in Sloveniji. 

Predsedniška palača, 22. 5. 2023

Sporočila za javnost

22. maj je dan slovenske diplomacije.

Dan, ko se spomnimo včlanitve Slovenije v Organizacijo združenih narodov in pomembnega prispevka slovenske diplomacije pri spodbujanju nenasilja, prava, pravičnosti, ohranjanju zdravega okolja, solidarnosti in enakopravnosti v svetu.

Kot predsednica sem se v teh prvih mesecih srečala s številnimi slovenskimi diplomatkami in diplomati.  Opazovala sem njihovo profesionalnost in motiviranost.

Slovenijo predstavljajo kot deželo izjemnih naravnih lepot, deželo inovativnosti, kot promotorko človekovih pravic in vladavine prava.

Spoznala sem njihovo delo in tudi izzive, ki jih imajo sami in njihove družine z življenjem v tujini.

Diplomatski poklic je zahteven, a lep poklic. Zahteva veliko samozavesti, znanja, iznajdljivosti in omike.

Ob dnevu slovenske diplomacije bi se diplomatkam in diplomatom tako doma kot v tujini rada zahvalila za strokovnost in predanost poklicu in Sloveniji.

V mednarodni skupnosti je pred nami zanimivo obdobje, ki bo potrebovalo še več odličnosti in strokovnosti tako slovenske diplomacije kot vseh nosilcev oblasti.  Zaupam v vas in računam na odlično sodelovanje tudi v prihodnje.

Iskreno vam čestitam ob vašem prazniku – dnevu slovenske diplomacije.